Шістьом людям повідомили про підозри після суботньої акції під ОП на підтримку Стерненка. Що про них відомо

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Активісти заявляють про принаймні шістьох осіб, яким повідомили про підозру після акції на Банковій 20 березня.

Йдеться про Владислава Гранецького-Стафійчука (псевдонім Влад Сорд), Сергія Філімонова, Олексія Білковського, Євгена Строканя, Давида Гаджимурадова та Романа Ратушного.

Фото: УНІАН, Дмитро Хилюк

Письменника і видавця Владислава Гранецького-Стафійчука (Влад Сорд) затримали одразу після акції 20 березня. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко оприлюднив фрагмент відео, де чоловік, зовні схожий на Гранецького-Стафійчука, розбиває шибку у дверях Офісу президента, а інший активіст його відводить геть. Пізніше видавництво “Дім химер”, яке очолює Гранецький-Стафійчук, зазначило в повідомленні на своїй фейсбук-сторінці, що це, ймовірно, він на відео, вказавши, що чоловік має ПТСР після війни й міг не усвідомлювати, що робить. Проте Гранецькому-Стафійчуку повідомили про підозру в хуліганстві із застосуванням зброї чи спеціально пристосованого предмета (ч. 4 ст. 296 ККУ) і призначили йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту (який активіст має відбувати у Вінниці, за місцем проживання).

Лідеру правого руху “Гонор” Сергію Філімонову оголосили підозру за цією ж статтею 23 березня. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці. Пізніше того ж дня на телеграм-каналі “Самозахист” з’явилося повідомлення про вручення клопотання про запобіжний захід його соратникові Олексію Білковському.

Також 23 березня про оголошення йому підозри заявив лідер ультраправої організації “Невідомий патріот” Євген Строкань. Як розповів він у коментарі виданню ZMINA, це відбулося після засідання щодо запобіжного заходу Гранецькому-Стафійчуку, на яке він ходив, але не одразу: після завершення засідання, за словами Строканя, він ще їздив у справах Києвом, а поліцейські до нього підійшли у дворі багатоквартирного будинку, куди він приїхав попрощатись із Гранецьким-Стафійчуком перед тим, як той поїде до Вінниці. Фізичного стеження за собою Євген Строкань того дня не помічав і припускає, що поліція встановила його місце перебування через білінг телефону.

24 березня телеграм-канал “Самозахист” повідомив, що суд призначив домашній арешт Євгену Строканю, а також повідомив про підозру Давиду Гаджимурадову (про цього активіста нічого не відомо).  

Увечері 24 березня представник ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний повідомив, що йому оголосили про підозру в хуліганстві й знищенні майна. Це відбулося після того, як закінчився ефір на одному з телеканалів, у якому активіст брав участь.

Напередодні Антон Геращенко оприлюднив ще одне відео, що складається з нарізки фрагментів із трансляцій і відеозаписів акції, в якому стверджувалося, нібито встановлено особи людей, що підпалювали двері й кидали фаєри в ОП. Серед інших там згадуються Філімонов, Білковський і ще Роман Ратушний (у цьому випадку на відео зображений чоловік у чорній куртці з каптуром і масці, який передає іншому чоловікові фаєр і йде з кадру, тобто більше жодних дій не вчиняє). Ратушний одразу оприлюднив заяву про те, що особа, на яку вказує Гаращенко, це не він, а також закликав посадовця спростувати цю інформацію і вибачитись.

Ще до оприлюднення відео Геращенком у низці медіа (“Страна ЮА” і кілька дніпровських сайтів), а також анонімних телеграм-каналах (“Шептун”) з’явилися повідомлення, в яких Ратушному закидають причетність до насильницьких дій, причому дніпровські сайти з посиланням на “Шептун”, але без наведення будь-яких доказів, заявляли, що Ратушний намалював свастику на стіні ОП, що має ознаки спланованої дискредитації активіста.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході, також були повідомлення про займання всередині будівлі через фаєри, які закидали через вікна. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо. Однак деякі експерти зі свободи зібрань кажуть, що це є порушенням, адже поліція мала забезпечувати громадський порядок. 

Загалом в опублікованій 23 березня заяві МВС йдеться про те, що за фактом події почато два провадження – щодо хуліганства і щодо знищення майна, а також додано відео, де згадують про шістьох людей: Сергія Філімонова, Романа Ратушного, Олексія Білковського, Дениса Міщенка, Вадима Адамова та Олега Кабезького. Щодо трьох останніх, то станом на 25 березня виданню ZMINA невідомо, чи оголошували їм про підозру.  

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter