Затриманого за розбиття вікон Офісу президента відправили під цілодобовий домашній арешт

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт ветерана Влада Сорда, якого підозрюють у хуліганстві “із застосуванням холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень”. 

Про це повідомили на сторінці видавництва “Дім химер”, співзасновником і художнім редактором якого є Сорд. 

За даними слідства, Сорд прийшов на акцію із заздалегідь заготовленою зброєю, а саме складним ножем. Згодом він ударив рукою по дверях Офісу президента і розбив у них скло. Суд задовольнив клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт, адже правоохоронці наголошували на тому, що існують ризики тиску на свідків та знищення підозрюваним речових доказів.

Захист Сорда наголошував, що чоловік не може вплинути ні на свідків, ні на експертну установу, яка проводить експертизу ножа, адже над цим працює підконтрольна МВС структура. Сам Сорд на засіданні наголосив, що дійсно був на акції, однак не використовував ножа. 
 
Водночас МВС уже випустило заяву, в якій назвало акцію 20 березня під Офісом президента немирним зібранням. Окрім цього, силовики опублікували список із п’яти людей, яких підозрюють в організації чи активній участі в мітингу, а саме: 

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо. Однак фахівці кажуть, що це є порушенням права на свободу зібрань. 

Річ у тім, що зібрання не втрачає статусу мирного, навіть якщо окремі його учасники застосовують силу. Організатор не є і не може бути відповідальним за дії всіх учасників зібрання, а ті, хто вчиняє насильницькі дії, можуть і повинні бути виведені правоохоронцями за периметр зібрання. Це, як наголошують фахівці, і є їхній обов’язок з дотримання громадського порядку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter