Рада суддів просить змінити закон про ВРП: експерти кажуть, що в такий спосіб блокують судову реформу

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Рада суддів України надіслала листа до спікера парламенту Дмитра Разумкова, в якому просить депутатів ухвалити зміни до закону про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя. 

Про це повідомили в Центрі протидії корупції. 

Рада суддів України. Фото: РСУ

Рада суддів просить підтримати законопроєкт №5836, авторами якого є Олександр Ткаченко, Антоніна Славицька та Іван Шинкаренко. Вони пропонують, щоб до початку роботи служби дисциплінарних інспекторів притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів відбувалось у старому порядку. 

Річ у тім, що автори ухваленого влітку закону про ВРП не передбачили відповідних перехідних положень, які б до створення служби дозволяли тимчасово розглядати скарги. З 5 серпня, відколи закон набрав чинності, дисциплінарні скарги на суддів мають розподіляти дисциплінарному інспектору ВРП, однак його ще не призначили, адже зробити це мають за результатами конкурсу. 

Окрім цього, створити службу інспекторів зможуть не раніше, ніж Етична рада перевірить усіх чинних членів ВРП. Наразі процес ускладнило рішення Ради суддів не підтримувати жодного з кандидатів до Етичної ради. 

На засіданні 21 вересня Рада суддів затвердила положення про порядок номінування членів Етичної ради, згідно з яким документи від кандидатів прийматимуть до 21 жовтня. За законом РС була зобов’язана номінувати своїх представників ще 13 вересня. 

Фрагмент листа, який надіслала Рада суддів нардепам

“Рада суддів не збирається виконувати прийнятий депутатами закон і продовжує блокувати судову реформу”, – пояснюють у Центрі протидії корупції. 

Окрім цього, у листі до нардепів Рада суддів повідомила, що підтримала пропозицію подання до Конституційного Суду щодо визнання судової реформи неконституційною. Для цього, як пояснюють активісти, їм потрібно не допустити формування Етичної ради, робота якої одразу розпочне очищення ВРП. 

Перш за все вони тягнуть час до того, як КСУ знесе реформу. Також вони допомагають зашквареним членам ВРП зберегти посади через блокування запуску роботи Етичної ради. Більше того, зверненнями до депутатів із пропозиціями змін до закону члени Ради суддів намагаються послабити роль незалежних міжнародних експертів, що дозволить судовій мафії нівелювати реформу”, – коментує експертка ЦПК Галина Чижик.

Нагадаємо, що в липні Верховна Рада, попри великий спротив низки депутатів, ухвалила законопроєкт про порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя, а також залишила ключовий голос у конкурсній комісії до Вищої кваліфікаційної комісії суддів за міжнародними експертами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter