Рада суддів не підтримала жодного із запропонованих кандидатів на посаду в Етичній раді (оновлено)

Дата: 13 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Під час засідання щодо обрання членів Етичної ради, що має очищувати від недоброчесних суддів Вищу раду правосуддя, жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів. 

Згодом в Офісі президента скликали на 16 вересня зустріч із керівництвом Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів “Великої сімки” через голосування.

Про це повідомили в Раді суддів.

Фото: Рада суддів

За декілька днів до засідання Ради суддів міжнародні експерти показали список кандидатів, яких пропонують на посади членів Етичної ради. Серед них були фахівці та судді зі США, Великобританії, Німеччини, Словенії та Естонії. Активісти прогнозували, що Рада суддів спробує зірвати голосування та не подасть жодного кандидата. 

Однак згодом там повідомили, що делегуватимуть членів, проте охочих серед суддів було мало. Серед них – суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Микола Глотов. Його заяву отримали першою, а головним мотивом свого кроку він назвав те, що йому не байдужа доля судової реформи.

“Таке рішення – запропонувати Раді суддів України власну кандидатуру – для мене було непростим, але я його прийняв. Переконаний, що в разі якщо членами РСУ буде підтримано мою кандидатуру, то це не відіб’ється негативно на продуктивності моєї роботи суддею, оскільки виконання обов’язків в Етичній раді має здійснюватися на громадських засадах”,написав він у фейсбуку, додавши фото заяви. 

Іншими кандидатами стали Василь Клюба – суддя Львівського апеляційного адміністративного суду, Микола Кіпчарський – суддя Пустомитівського районного суду Львівської області, а також суддя Верховного Суду Ганна Вронська.

На засіданні 13 вересня Рада суддів, як розповідає голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков, розтлумачила положення закону так, щоб вимагати від кандидатів до Етичної ради 15 років стажу судді. Водночас перехідні положення закону, які й мають застосовувати в цьому разі, не вимагають наявності такого критерію в кандидата.

Суддя Микола Глотов. Фото: Судово-юридична газета

“За такою самою логікою, якщо читати лише основний текст закону, до процесу не можна допускати міжнародних експертів, бо про них там ні слова. Але ж про це не йдеться, правда?” обурюється Жернаков. 

У липні Верховна Рада, попри супротив низки депутатів, ухвалила законопроєкт про порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя, а також залишила ключовий голос у конкурсній комісії до Вищої кваліфікаційної комісії суддів за міжнародними експертами.

Етична рада має перевіряти на доброчесність членів ВРП, відомих ігноруванням кричущих порушень з боку суддів, а незалежні міжнародні експерти в конкурсній комісії ВККС мають вирішальний голос під час добору кандидата до органу. 

Під час голосування щодо кандидатів на посаду члена конкурсної комісії ВККС за квотою Ради суддів необхідну кількість голосів набрали

  • Мезенцев Євген Ігорьович – заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду. Підтримали 25 членів РСУ.
  • Міщенко Іван Сергійович – суддя Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду. За нього віддали свої голоси 24 члени Ради суддів.
  • Верланов Сергій Миколайович – суддя Київського апеляційного суду. Отримав підтримку від 24 членів РСУ.

Невдовзі на голосування Ради суддів відреагували в Офісі президента, де на 16 вересня скликали зустріч із керівництвом Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів “Великої сімки”.

“Я не допущу блокування найголовнішої реформи країни, яку обіцяв українцям і яку ініціював. Кожна незаконна дія, спрямована на блокування судової реформи, отримає негайну оцінку та відсіч. Я не дозволю суддям, які перешкоджають реформі й очищенню судової системи, позбавити українців права на справедливість. А судді, які хочуть працювати в прозорій системі, повинні мати повну підтримку”, – сказав Володимир Зеленський. 

Нагадаємо, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ у країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter