Рада ООН ухвалила Резолюцію щодо порушення Росією прав людини в Україні

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

4 квітня, у вівторок, Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, де засудила порушення Росією прав людини в Україні, зокрема депортацію дітей з тимчасово окупованих територій.

Про це йдеться у твіттері Ради ООН з прав людини та тексті резолюції.

Фото: Human Rights Council

Так, за резолюцію проголосували 28 із 47 членів Ради ООН з прав людини. Ще 17, серед яких Індія та Казахстан, утримались. І тільки дві країни – Китай і Еритрея – проголосували проти.

Співавторами резолюції стали 13 членів Ради ООН з прав людини, включно з Україною, та інші держави-члени ООН, які не входять до ради.

У документі зазначається, що всі вони “засуджують найрішучішим чином порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, спричинені агресією проти України з боку Російської Федерації”.

Росію в резолюції закликають припинити незаконне примусове переміщення та депортацію цивільних осіб, зокрема дітей, у межах України або до Росії відповідно.

Також від РФ вимагають надати гуманітарним організаціям безперешкодний, негайний, тривалий і безпечний доступ до вже депортованих українців та достовірну й вичерпну інформацію про їхню кількість і місце перебування. 

Тим часом у МЗС України наголосили, що важливим елементом резолюції є підтвердження необхідності забезпечення відповідальності за порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права та найсерйозніші міжнародні злочини. Отже, Україна разом з партнерами продовжить роботу зі створення спеціального трибуналу для притягнення російського керівництва за злочин агресії.

Крім того, на рік продовжили мандат Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень у контексті російської збройної агресії проти України, яку створили в березні 2022 року. Надалі комісія готуватиме новий звіт щодо порушення прав людини в Україні під час повномасштабної війни.

Насамкінець Рада ООН з прав людини закликала всі відповідні сторони та держави, а також громадянське суспільство, засоби масової інформації та інші відповідні зацікавлені сторони співпрацювати зі слідчою комісією і надавати їй відповідну інформацію чи документацію.

Нагадаємо, що в лютому 2023 року міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що міжнародна спільнота повинна розслідувати всі без винятку факти вивезення Росією дітей з тимчасово окупованих територій України, зокрема за допомогою комісії ООН.

Крім того, у своєму звіті Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, визнала, що атаки російських військових на українську енергетичну інфраструктуру були непропорційними та становлять воєнний злочин. Експерти кажуть, що атаки можуть визнати й злочином проти людяності, втім для цього потрібне ретельніше розслідування. 

Також комісія задокументувала випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства в дев’яти областях України та на території Російської Федерації, жертвами яких були жінки, чоловіки та дівчата віком від 4 до 82 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter