ООН має долучитися до розслідування випадків вивезення до РФ дітей з України – Анналена Бербок

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Міжнародна спільнота повинна розслідувати всі без винятку факти вивезення Росією дітей з тимчасово окупованих територій України, зокрема за допомогою комісії ООН.
 
Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, виступаючи на 52-й сесії Ради з прав людини у Женеві 27 лютого, повідомляє Укрінформ.
 
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок

“Ми не заспокоїмося, доки кожна дитина не повернеться додому, адже права дитини – це права людини, а права людини універсальні”, – сказала Бербок.

Вона наголосила, що Росія вивезла багатьох українських дітей під час своєї агресивної війни, що є “надзвичайно огидним”.

Бербок визнала, що немає швидкого та простого шляху для розв’язання питання, для припинення таких злочинів, для запобігання їм. Але це не означає, що треба опустити руки. Навпаки, вона наголосила, що міжнародна спільнота повинна підняти свій голос на захист жертв і заради того, щоб притягнути злочинців до відповідальності:

“Тому надзвичайно важливо та необхідно, щоб Рада з прав людини продовжила мандат Комісії з розслідування злочинів і дала їй також завдання розслідувати кожен конкретний злочин з викрадення українських дітей, адже безкарність не залишає місця для справедливості. Ніхто у 21-му столітті не повинен мати змогу паплюжити права людини без наслідків”.

Бербок додала, що, хоча прогрес у цій роботі часто може здаватися повільним або незначним, кожна резолюція, кожна створена комісія з розслідування та кожен призначений доповідач “є цеглиною, яка зміцнює стіну між правильним і неправильним”.

Дискусія на сесії Ради з прав людини в понеділок була зосереджена переважно на порушеннях Росією прав людини в Україні. Німеччина підтримує роботу Комісії з розслідування злочинів РФ та в межах спільної німецько-нідерландської ініціативи також працює над розширенням її мандату на розслідування викрадення українських дітей Росією.

Нагадаємо, що, за офіційними даними, Росія вже депортувала з України 16 тисяч 221 дитину, але справжня кількість може бути значно більшою. Так, за даними з відкритих джерел, озвученими в РФ, Росія вивезла з України 738 тисяч дітей. 

Відомо, що дітей депортують до 57 регіонів Росії, зокрема до Сибіру.

В організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

За оцінюванням дослідників Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету, від 24 лютого 2022 року понад 6 тисяч українських дітей потрапили до таборів “ідеологічного перевиховання” та всиновлення. 

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

На своїй пресконференції 24 лютого президент України Володимир Зеленський розповів, що робота з повернення депортованих до Російської Федерації українських дітей дуже складна. Адже ані Україна, ані міжнародні інституції не можуть забрати дітей, вивезених до Росії силоміць.

Водночас Європейська комісія та Польща започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей, яких росіяни незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter