Україна не може силою забрати депортованих в Росію дітей, але тиснутиме через міжнародні інституції – Зеленський

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Робота з поверненню депортованих до Російської Федерації  українських дітей дуже складна. Адже ані Україна, ані міжнародні інституції не можуть забрати дітей вивезених до Росії силоміць. Росіяни ж вважають, що не викрали дітей, прихистили.

Про це під час пресконференції заявив президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на питання “Суспільного” про те, як Україна повертатиме депортованих дітей. 

За його словами, зараз повернути всіх депортованих до РФ українських дітей не можливо:

“Силою забрати дітей ми не можемо, бо ми не можемо зайти на територію РФ. Силою забрати дітей будь-яка інституція світу –  не може, бо не має мандату, або не має допуску, або немає бажання Росії їх пускати”.

До того ж росіяни, каже президент, не вважають, що насильницьке вивезення дітей з тимчасово окупованої території України це  злочин. Навпаки, вони вважають себе рятівниками.

“Вони (росіяни) вважають, що нікого не вкрали, вони вважають, що надали прихисток дітям, які тікали від нацистів”, – наголосив Зеленський. 

Однак, додав він, робота з повернення дітей в Україну триває, до неї залучають лідерів міжнародних організацій:

“На початку березня відбудеться конференція United for Justice у Львові, куди будуть запрошені лідери та міжнародні організації, зокрема прокурор МКС Карім Хан. Там будемо обговорювати трибунали, щодо сексуального насильства, щодо викрадання дітей, трибунал щодо агресії тощо”.

За словами Зеленського, повернення всіх дітей стане реальними після глобального закінчення війни та перемоги України:

“Діти повинні повернутись додому”.

Нагадаємо, за офіційними даними Росія депортувала з України 16 тисяч дітей, але справжня кількість може бути значно більшою. Відомо, що дітей депортують у 57 регіонів Росії, зокрема у Сибір.

За оцінкою дослідників Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету, від 24 лютого 2022 року понад 6 тисяч українських дітей потрапили до таборів “ідеологічного перевиховання” та всиновлення. Це 43 заклади, у більшості з яких перебувають діти з України віком від 4 місяців до 17 років.

В організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter