Путін дозволив російським депутатам не публікувати декларації з награбованим із бюджету, бо їм лінь

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що дозволяє російським депутатам та сенаторам не публікувати відомостей про доходи у відкритому доступі. 

Відповідний указ опублікували на сайті російського офіційного інтернет-порталу правової інформації. 

Ілюстраційне зображення. Фото: atlanticcouncil.org

Російські депутати й сенатори продовжать публікувати дані про свої доходи, але в мережі вони з’являтимуться лише як узагальнена статистика без персональних даних. 

Дані з декларацій російських посадовців ставали джерелом для розслідувань антикорупційних активістів та журналістів, з якими посадовці потім судилися за розкриття оборудок. Один з авторів підписаного Путіним закону  Павло Крашенинников сказав, що причиною зміни правил подання декларацій є те, що “не всім це цікаво, не всім це хочеться робити – ліньки”. 

Незадовго до підписання документа Путін запропонував денонсувати в Росії Конвенцію Ради Європи щодо кримінальної відповідальності за корупцію. Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Нагадаємо, що в жовтні 2020-го Конституційний Суд України скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Це рішення викликало бурхливу реакцію як серед українців, так і в міжнародних партнерів.

Фактично судді тоді визнали неконституційними статі законів, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ. До ухвалення рішення, як з’ясували згодом журналісти, могли бути причетні голова Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов, голова сумнозвісного та нині ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк, а також тодішній керівник Офісу президента Андрій Богдан

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter