Зеленський підписав закон про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК).

Про це він сказав під час звернення до українців 13 грудня.

“Сьогодні я підписав ухвалений Верховною Радою закон про ліквідацію ОАСК – Окружного адміністративного суду Києва. Ця історія завершилась. А історія реформ продовжується – продовжується навіть під час такої війни”, заявив Зеленський.

Президент підписав цей закон того ж дня, коли його ухвалила Верховна Рада.

ОАСК відомий своїми скандальними політичними рішеннями. Зокрема, забороняв мирні зібрання під час Революції гідності, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку, відстороняв від роботи Уляну Супрун та поновлював спійманого на корупції Романа Насірова, а також ухвалив рішення про усунення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро.

Ліквідувати ОАСК вимагали й через зміст опублікованих Національним антикорупційним бюро записів розмов нібито керівництва суду, на яких вони обговорюють захоплення влади. Голова ОАСК Павло Вовк, який перебуває під санкціями США, може мати стосунок і до скасування Конституційним Судом кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях посадовців і депутатів. 

Дуже довго в справі Вовка щодо ймовірного захоплення влади не могли обрати запобіжний захід підозрюваному, бо він просто не приходив на засідання. Змусити його не допомагало навіть рішення про примусовий привід.

Зеленський тривалий час не реагував на заклики ініціювати ліквідацію ОАСК попри акції протесту під стінами Офісу президента. Щоб ухвалити “невідкладний законопроєкт”, парламентарям знадобилося 20 місяців. 

Нагадаємо, що активісти зібрали досьє на всіх суддів ОАСК. Переглянути його можна за посиланням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter