Розгін Майдану, поновлення звільнених силовиків та “рюкзаки Авакова”: зібрали досьє на одіозних суддів ОАСК

Дата: 19 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Активісти Фундації DEJURE зібрали досьє на суддів Окружного адміністративного суду Києва, які відомі ухваленням низки одіозних рішень. Цей суд вимагають розпустити щонайменше 25 тисяч українців. 

Досьє опублікували на сайті фундації. 

Автори досьє зібрали інформацію, зокрема щодо судді Євгена Аблова, який ухвалив рішення, що дозволило розгін Євромайдану в ніч з 10 на 11 грудня 2013-го. Його він прийняв за позовом Гриненка Є.В., якому мітингувальники заважали гуляти. Також під головуванням судді Аблова ухвалена постанова, якою, як зауважують активісти, фактично легітимізували корупційну схему, за якою у лютому 2015-го закуповували так звані “рюкзаки Авакова”.

Колегія суддів ОАСК за участю Аблова також ухвалила постанову, якою узаконила рішення уряду виключити будівлю Гостиного двору у столиці зі списку пам’ятників архітектури. 

Окрім Аблова, у досьє фігурує ім’я судді Вікторії Аверкової, яка ухвалила рішення, що дозволило компанії “Дайтона Груп” продовжити будівництво трьох багатоповерхівок у Протасовому Яру у Києві. Скасувала суддя й висновки Громадської ради доброчесності про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики низки колег. Питання викликають й декларації Аверкової.  

Голова ОАСК Павло Вовк. Фото: Бабель

Активісти зазначають, що не всі 48 суддів ОАСК є прихильниками голови суду Павла Вовка, якого нещодавно оштрафували за неявку на засідання, де йому мали обирати запобіжний захід у справі відсторонення від посади. НАБУ звинуватило Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення держвлади.

Суддя не вважає себе винним, називає записи його розмов з колегами, які як доказ надали детективи, фальсифікацією, а також розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів.

Нещодавно Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт, який передає частину справ з ОАСК до Верховного Суду. Весною Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту два законопроєкти, що передбачають ліквідацію суду та створення нового Київського міського окружного адміністративного суду.

Досі жоден з цих законопроєктів депутати не розглянули. 

Фотографія обкладинки: Судова влада України 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter