Новий суд замість ОАСК: що пропонують законопроєкти Зеленського і чи згодні з цим експерти

Дата: 14 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Замість ліквідованого Окружного адмінсуду Києва президент Володимир Зеленський пропонує створити Київський міський окружний адміністративний суд із місцерозташуванням у місті Києві.

Про це йдеться в текстах законопроєктів №5369 та №5370, оприлюднених на сайті парламенту.

Фото із сайту Racurs ua

Зокрема, у проєкті закону №5369 пропонується такий порядок ліквідації ОАСК:

  • ОАКС припиняє здійснення правосуддя;
  • до початку роботи КМОАС справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом;
  • ОАСК невідкладно, протягом 10 робочих днів, передає судові справи, які перебувають у його володінні, до Київського окружного адміністративного суду;
  • з дня початку роботи КМОАС Київський окружний адмінсуд невідкладно передає справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, до КМОАС;
  • закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Голова правління Фундації DUJURE Михайло Жернаков вважає позитивним такий порядок ліквідації, зокрема те, що згадані законопроєкти передбачають негайне припинення суддями ОАСК розгляду справ і створення Київського міського окружного адміністративного суду. 

Водночас він називає ризикованим передання всіх справ ОАСК у тимчасову підсудність до Київського окружного адміністративного суду, адже там, за його словами, також є “багато цікавих особистостей, які можуть начудіть”.

Експерти Фундації DUJURE пропонують частину справ ОАСК, які стосуються рішень на загальнодержавному рівні, передати Верховному Суду. 

Крім того, у проєктах законів немає жодної інформації про переведення суддів чи про конкурс на посади суддів у новоствореному суді. 

Водночас 13 квітня представник президента у КС Федір Веніславський розповів журналістам, що суддів скандального Окружного адміністративного суду Києва, до доброчесності яких не виникатиме питань, переведуть до іншого суду, а якщо ті не захочуть – будуть звільнені.

Веніславський зазначив, що для переведення суддів славнозвісного ОАСК їм необхідно буде отримати відповідну “рекомендацію”, якщо “їхня доброчесність не викликатиме заперечень”. Але, від кого саме її треба отримати, він не уточнив.

Зі свого боку експерти Фундації DUJURE у своїх рекомендаціях щодо ліквідації ОАСК вказують, що до нового окружного адмінсуду не можна переводити суддів інших судів. Судді туди мають потрапляти лише в результаті конкурсу, до якого має бути залучена Громадська рада доброчесності з правом ветувати недоброчесних кандидатів.

Михайло Жернаков наголошує: якщо процедура конкурсу до нового суду не буде прописана в законі про ліквідацію ОАСК, КМОАС формуватиметься за допомогою формальних конкурсів, які дозволятимуть проходити туди недоброчесним суддям. 

“Поки окрема процедура формування КМОАС не передбачена законом (за аналогією з Вищим антикорсудом, де ключову роль грали незалежні міжнародні експерти, чи бодай за аналогією з Верховним Судом, де були приписані конкурсні процедури – психотести, співбесіди, участь ГРД тощо), він, скоріше за все, буде формуватися так само, як формувалися місцеві й апеляційні суди Петра Порошенка – з “потрібних людей”, яким навиставляла бали розігнана Володимиром Зеленським стара порошенківська ВККС”, – пише експерт. 

Нагадаємо, ОАСК – це суд, відомий своїми скандальним політичними рішеннями. Зокрема, він забороняв мирні зібрання під час Революції гідності, поховав розслідування щодо рюкзаків Авакова, визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, відстороняв від роботи Уляну Супрун та поновлював спійманого на корупції Романа Насірова, а також ухвалив рішення про усунення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро.

Крім того, у липні 2019 року голова ОАСК Павло Вовк та ще кілька суддів опинились у центрі корупційного скандалу після проведення обшуків у суді, оприлюднення НАБУ записів розмов суддів та вручення суддям підозр у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Через рік НАБУ оприлюднило нову порцію записів з кабінету Вовка та доповнило перелік злочинів, у скоєнні яких підозрюються судді, створенням злочинної організації та намаганням захопити державну владу.

Президент Зеленський тривалий час не реагував на заклики ініціювати ліквідацію суду, незважаючи на акції протесту під стінами Офісу президента.

Після того як петиція на сайті президента з вимогою ліквідувати ОАСК набрала 25 тис. підписів, в Офісі президента заявили, що проведуть консультації з ВРП з приводу відповідного законопроєкту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter