Рада підтримала невідкладний законопроєкт Зеленського про ліквідацію ОАСК

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. 

Про це розповів голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков

Фото: Михайло Жернаков

Жернаков опублікував фотографію табло з результатами голосування. 

Підтримали законопроєкт, судячи з фото, 310 депутатів, проти жодного, утрималися двоє, а не голосували 31. 

У картці законопроєкту на сайті Верховної Ради в графі “Проходження” останнім на момент написання новини зазначено, що профільний комітет надав свій висновок щодо документа. Комітет з питань правової політики до цього рекомендував ухвалити в першому читанні та в цілому законопроєкти, пов’язані з ліквідацією Окружного адміністративного суду Києва та утворенням Київського міського окружного адміністративного суду.

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому активісти не перший рік кажуть – корумпований суд фактично може керувати країною.

ОАСК відомий своїми скандальними політичними рішеннями. Зокрема, забороняв мирні зібрання під час Революції гідності, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку, відстороняв від роботи Уляну Супрун та поновлював спійманого на корупції Романа Насірова, а також ухвалив рішення про усунення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро.

Ліквідувати ОАСК вимагали й через зміст опублікованих Національним антикорупційним бюро записів розмов нібито керівництва суду, на яких вони обговорюють захоплення влади. Голова ОАСК Павло Вовк, який перебуває під санкціями США, може мати стосунок і до скасування Конституційним Судом кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях посадовців і депутатів. 

Дуже довго в справі Вовка щодо ймовірного захоплення влади не могли обрати запобіжний захід підозрюваному, бо він просто не приходив на засідання. Змусити його не допомагало навіть рішення про примусовий привід. 

Щоб знайти Вовка та вручити йому повістку, детективи приходили на святкування дня народження колишнього нардепа, звідки суддя втікав від них.  

Павло Вовк. Фото: Бабель

Вовк себе винним не вважає, називає записи розмов з колегами фальсифікацією й розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів. Справу щодо Вовка та інших суддів ОАСК вже передали до суду. 

Президент Володимир Зеленський тривалий час не реагував на заклики ініціювати ліквідацію ОАСК попри акції протесту під стінами Офісу президента. Щоб ухвалити “невідкладний законопроєкт”, парламентарям знадобилося 20 місяців. 

Нагадаємо, що активісти зібрали досьє на всіх суддів ОАСК. Переглянути його можна за посиланням. 

Фотографія обкладинки: Kyiv Post

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter