Журналісти розповіли про зв’язок голови ОАСК Вовка та Андрія Портнова з “конституційною кризою”

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

До конституційної кризи, яку спричинило ухвалення рішення Конституційного Суду щодо скасування кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях посадовців і депутатів, могли бути причетні ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк, а також тодішній керівник Офісу президента Андрій Богдан. 

Про це йдеться в розслідуванні “Слідства.Інфо”. 

Журналісти отримали плівки з розмовами з кабінету голови ОАСК. Вони свідчать, що Вовк та його співрозмовники у 2019 році одночасно могли координувати звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного Суду та просувати скасування закону про люстрацію, в чому бути зацікавлені.

Історія зі звільненням Шевчука почалася ще в березні 2019-го, коли троє його колег Микола МельникСергій Сас і Ігор Сліденко виступили із закликом усунути того з посади. Вони розіслали суддям листа, в якому стверджували, що Шевчук вчиняв систематичні маніпуляції зі справами, порушував процедури розгляду; виносив на засідання питання, для яких були відсутні правові підстави, часто був відсутнім на роботі та політизував роботу суду. 

Шевчук називав звільнення “антиконституційним переворотом та захопленням державної влади”, однак попри це невдовзі його посаду отримала Наталія Шаптал, а після закінчення термінів її повноважень – Олександр Тупицький. Він свою причетність до незаконних дій відкидає, а звільнення Шевчука називає самоочищенням суду. 

Відсторонений голова КС Шевчук, до якого в журналістів також були питання, розповів, що Тупицький приходив до нього та пропонував в обмін на посаду ухвалювати “правильні” рішення в тих справах, на які йому вкажуть. 

Через декілька днів після кадрових змін у Конституційному Суді до України повернувся колишній голова Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов. Розмови з плівок свідчать, що Вовк обговорював, ймовірно, з Портновим кадрові питання. Про причетність Портнова, за словами колишнього начальника управління спецрозслідувань Сергія Горбатюка, свідчить низка фактів, озвучених на плівках.

Олександр Тупицький. Фото: Конституційний Суд

“Це і стиль його діяльності, і те, що він там залякує, і так далі, і те, що він був за кордоном, і те, що він приїхав, і те, що зміна відбулася в апеляційному суді”, – каже він.

Ще одного співрозмовника судді Вовка журналісти ідентифікують як колишнього голову Офісу президента Андрія Богдана. З їхніми припущеннями погоджується і Горбатюк. 

Після призначення Тупицького головою КС суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Виявилося, що 13 із 15 суддів брали самовідвід у цій справі через конфлікт інтересів, однак голосували за нього згодом. Фактично визнали незаконними статті, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Понад половину українців, як показали соціологічні дослідження, ставляться до рішення Конституційного Суду негативно.

Президент Володимир Зеленський спочатку відсторонив Тупицького на декілька місяців від посади, а згодом намагався звільнити, однак Верховний Суд скасував указ, адже у глави держави немає відповідних повноважень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter