Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення голови КС Тупицького

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний Суд визнав незаконним і скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Cуду.

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Фото: Офіс президента

Зеленський скасував указ президента Віктора Януковича про призначення Тупицького в березні поточного року. До цього він своїм указом відсторонив його на декілька місяців від посади після скандального рішення КС щодо антикорупційної реформи, однак фахівці мали сумніви щодо законності таких дій. Схожі думки експерти висловлювали й щодо скасування Зеленським указу про призначення. 

Вони нагадували, що рішення про звільнення з посади судді КС ухвалює виключно Конституційний Суд, а також про те, що набуття повноважень судді КС пов’язане зі складенням ним присяги на спеціальному пленарному засіданні, а не з ухваленням документа про його призначення. 

“Скасування такого акта не породжує будь-яких юридичних наслідків для суддів КСУ, які вже набули повноважень”, – говорили фахівці.

Нещодавно в іншій справі Верховний Суд визнав, що Зеленський не має права звільняти осіб через скасування указів про їхнє призначення, виданих попередниками. Такого висновку дійшли, розглядаючи апеляційну скаргу колишнього члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Горковенка, призначеного Петром Порошенком та звільненого чинним главою держави.

“Президент України, відповідач у справі, не має повноважень приймати рішення про звільнення чи припинення повноважень суддів Конституційного Суду чи приймати рішення про скасування указу про попереднє призначення на посаду судді КС”, – розповів про рішення адвокат голови КС Олександр Лещенко

Захисник Тупицького назвав рішення Верховного Суду “законним і обґрунтованим” і додав, що “наразі президенту треба думати, що робити з тими діями, які він вчиняв щодо судді КС”. В Офісі Зеленського вже заявили, що подаватимуть апеляцію. 

Нагадаємо, що голову Конституційного Суду Олександра Тупицького судять за злочини проти правосуддя. Правоохоронці підозрюють його в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес своєму колезі, судді Віктору Татькову та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. Тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter