Голову КС Тупицького судитимуть за злочини проти правосуддя

Дата: 25 Травня 2021
A+ A- Підписатися

До Подільського районного суду Києва скерували обвинувальний акт стосовно колишнього голови Конституційного Суду України за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти правосуддя. 

Про це повідомили в Офісі генпрокурора. 

Олександр Тупицький. Фото: Конституційний Суд України

Як встановило слідство, в жовтні 2018 року Тупицький з корисливих мотивів та в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України, який перебуває в розшуку, підкупив свідка. Тупицький просив останнього відмовився від давання свідчень або збрехати слідчим, які розслідували справу про приватизацію ЗАТ “Зуївський енергомеханічний завод”. Раніше журналісти “Схем” повідомляли, що голова КС, ймовірно, отримав частку в підприємстві.

Також Тупицький, як стверджують у прокуратурі, упродовж 2018–2019 років  неодноразово надавав слідчому в цьому ж провадженні свідомо неправдиві свідчення та створював докази. 

За “введення в оману суду або іншого уповноваженого органу” Тупицькому загрожують виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. За “перешкоджання з’явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку”, згідно із законом, передбачено відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців. 

Нагадаємо, що Тупицькому досі не обрали запобіжного заходу, адже він не з’являється на засідання. Прокуратура просила для нього заставу в розмірі 45 тисяч гривень, зобов’язання носити електронний браслет, не відвідувати будівлю Конституційного Суду та не залишати населений пункт, у якому він проживає. Просили прокурори й про те, щоб суддя здав на зберігання документи для виїзду за кордон та не спілкувався зі свідками. 

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський відсторонив Тупицького на два місяці своїм указом. Проте ще до його підписання експерти говорили, що глава держави не має на це права. З ними погоджувалися й судді КС, які наголошували – звільняти голову суду можуть тільки вони.

Нещодавно журналісти проєкту “Схеми” виявили, що судді Конституційного Суду досі працюють без етичного кодексу та вчиняють корупційні дії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter