Верховний Суд визнав, що Зеленський не має права звільняти осіб через скасування указів про їхнє призначення

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Велика палата Верховного Суду України визнала, що президент не має права звільняти осіб за допомогою скасування їхнього призначення. Таке рішення судді ухвалили, розглядаючи апеляцію в справі колишнього члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Горковенка, якого Володимир Зеленський звільнив у такий спосіб у травні 2019 року. 

Про це Горковенко повідомив у фейсбуку. 

Володимир Горковенко. Фото: фейсбук-сторінка Горковенка

Підписаний колишнім президентом Петром Порошенком указ про призначення Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення скасували 24 травня 2019 року. Того дня на сайті глави держави оприлюднили щонайменше три подібних документи: №322, 323 і 324.

Обурений таким положенням речей Горковенко вирішив подати до суду на Зеленського, адже вважав, що президент порушив закон. 

“По-перше, укази скасовувати не можна, навіть коли комусь дуже хочеться чи колеться. По-друге, це сьогодні пан президент видав “указ про скасування указу”, а завтра дасть вказівку розстріляти прямо на Хрещатику тих, хто йому не подобається. Таке в нашій історії ми вже проходили”, – говорив тоді вже колишній член Нацради.

У грудні 2019-го Верховний Суд задовольнив позов та визнав, що Зеленський порушив закон, видавши указ. Однак президент подав апеляцію, яку, як стверджує Горковенко, глава держави й програв. 

Фото: з відкритих джерел

“…Мене слід вважати саме звільненим з роботи з посади члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення. У такий спосіб Велика палата Верховного Суду визнала, що “скасування призначення” насправді є звільненням”, – зазначив він. 

Окрім визнання незаконності дій Зеленського судді також призначили стягнути на користь Горковенка майже 2 тисячі гривень судових витрат. 

Рішення Великої палати Верховного Суду, як пояснюють фахівці, створює прецедент, зокрема, у питанні “звільнення” голови Конституційного Суду Олександра Тупицького. У березні поточного року Зеленський так само як і щодо Горковенка скасував указ про призначення очільника КС, який видав Віктор Янукович.

“Замість голосних фейкових звільнень та неконституційних призначень суддів КС влада повинна запустити прозору конкурсну процедуру добору його суддів. Лише це дозволить системно вирішити проблему з недоброчесними суддями в складі суду, який може скасувати будь-який закон в Україні”,зауважують у фейсбуку фахівці Фундації DEJURE.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський відсторонив Тупицького на два місяці своїм указом ще наприкінці минулого року. До підписання документа експерти говорили, що хоча глава держави має можливість відсторонити від посад осіб, яких призначає, однак на суддів Конституційного Суду цей механізм не поширюється. З ними погоджувалися й судді КС, які наголошували – звільняти голову суду можуть тільки вони.

Після відсторонення Тупицького журналісти дізналися, що він працює віддалено, адже в приміщення суду його не пускає Управління державної охорони, та отримує заплату. 

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter