Указ президента щодо звільнення Тупицького і Касмініна з посад є неконституційним – експерти

Дата: 27 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Указ Володимира Зеленського “Про деякі питання забезпечення національної безпеки України” від 27 березня 2021 року № 124/2021, яким він скасував призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна на посади суддів Конституційного Суду України, є неконституційним.

Про це йдеться в заяві Центру політико-правових реформ.

Володимир Зеленський

Відповідно до Конституції, президент України, Верховна Рада та з’їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду. Але рішення про звільнення з посади судді КСУ ухвалює виключно Конституційний Суд України, а не суб’єкт призначення. Насамперед через відсутність на сьогодні у президента повноважень звільняти суддів КСУ указ “Про деякі питання забезпечення національної безпеки України” має ознаки неконституційності. 

Крім того, суддя КСУ не може бути звільнений через скасування акта про його призначення, оскільки набуття повноважень судді КСУ пов’язане зі складенням ним присяги на спеціальному пленарному засіданні Суду, а не з ухваленням акта про його призначення (частина сьома статті 148 Конституції України). Тому скасування такого акта не породжує будь-яких юридичних наслідків для суддів КСУ, які вже набули повноважень.

Варто також зазначити про хибність практики скасування актів індивідуального характеру, зокрема указів про призначення суддів. Зокрема, індивідуальний акт має “одноразову” дію (тобто акт вичерпує себе з моменту набрання чинності), відповідно скасування таких актів після їх реалізації є фактично неможливим, особливо зважаючи на настання незворотних правових наслідків в частині здійснення посадовою особою своїх повноважень у складі колегіального органу. КСУ зазначав, що такі акти встановлюють конкретні приписи, які застосовуються одноразово й після реалізації вичерпують свою дію“, – зазначається у заяві. 

Експерти також наголошують на необхідності імплементації рекомендацій Венеційської комісії (висновки CDL-AD(2020)039 та CDL-AD(2021)006-e) щодо запровадження конкурсного відбору суддів КСУ. Саме призначення суддів Конституційного Суду України на підставі прозорого конкурсного відбору є запорукою відновлення суспільної довіри до КСУ як єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні. 

У разі вчинення суддями Конституційного Суду злочинів чи інших правопорушень вони мають бути розслідувані у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, 27 березня 2021 року Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 14 травня 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter