Зеленський скасував укази про призначення Тупицького і Касмініна суддями КСУ

Дата: 27 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 14 травня 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Олександр Тупицький

Указ Володимира Зеленського від 27 березня має назву “Про деякі питання забезпечення національної безпеки України” та набирає чинності з дня його опублікування.

Таке рішення прийнято “з метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України”, – йдеться в документі.

Підкреслюється, що відповідно до закону “Про національну безпеку України”, демократичний конституційний лад є одним із фундаментальних національних інтересів України. Також згадується постанова Верховної Ради від 17 лютого 2021 року, в якій підкреслено, що узурпація влади у 2010 – 2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини.

Крім того, зазначається, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина”.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський відсторонив Тупицького на два місяці своїм указом наприкінці минулого року. Ще до підписання указу експерти говорили, що хоча голова держави має можливість відсторонити від посад осіб, яких призначає, однак на суддів Конституційного Суду цей механізм не поширюється. З ними погоджувалися й судді КС, які наголошували – звільняти голову суду можуть тільки вони.

Після відсторонення Тупицького журналісти надіслали запит до Конституційного Суду, у відповіді на який їм повідомили, що віддалено Тупицький працює, адже в приміщення суду його не пускає Управління державної охорони. Охоронці перестали робити це 18 січня, коли йому вручили підозру у свідомо неправдивих показах та підкупі свідка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter