Конституційний Суд звільнив свого голову: чому це рішення важливе та чи вплине воно на роботу суду?

Дата: 15 Травня 2019
A+ A- Підписатися

14 травня судді Конституційного Суду проголосували за звільнення Станіслава Шевчука, який обіймав пост голови, з посади судді.

Постанова про звільнення опублікована на офіційному сайті суду. 

Станіслав Шевчук

Згідно з документом, Шевчука звільнили за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе та системне нехтування своїми обов’язками, які є несумісними зі статусом судді КС. Порушення в його роботі знайшла комісія з регламенту та етики.

Історія зі звільненням Шевчука почалася ще в березні цього року, коли троє його колег Микола Мельник, Сергій Сас і Ігор Сліденко виступили із закликом усунути голову КС з посади. Тоді вони розіслали суддям лист із аргументами щодо свого прохання. Зокрема, вони стверджували, що Шевчук вчиняв систематичні маніпуляції зі справами, які перебували на розгляді КС; порушував визначені законом процедури розгляду; виносив на засідання суду питання, для яких були відсутні правові підстави; втручався у справи суддів; часто був відсутнім на роботі; намагався розширити свої повноваження та політизував роботу суду. 

“Конституційний Суд почав активно перетворюватися в інструмент для задоволення політичних та комерційно-бізнесових інтересів. У засобах масової інформації та в офіційних депутатських зверненнях до голови суду Шевчука порушувалося питання про його регулярні зустрічі з президентом, про які він не повідомляє суддям і суспільству. Шевчук боїться прозорості і намагається приховати порушення закону “таємницею нарадчої кімнати”, а конструктивну дискусію з проблемних питань підмінити підкилимними домовленостями”, – стверджували автори.  

Напередодні звільнення Шевчука в розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” журналісти стверджували, що частина колег вимагає його звільнення через можливий вплив на його дії рідного брата Рулава Одда. Він є співзасновником фірми “Українська морська транспортна компанія”; в липні 2017-го Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження, де фігурує саме ця фірма. Самого Одда підозрюють у причетності до корупції. 

Після звільнення Шевчука судді одразу призначили нову очільницю суду, якою стала Наталія Шаптала

Сам Шевчук назвав своє звільнення “антиконституційний переворотом у Конституційному Суді України і захопленням державної влади з боку осіб, які посідали посади суддів Конституційного Суду України”. При цьому, на думку Шевчука, “переворот відбувся поспіхом, із грубими та кричущими порушеннями”. Він пообіцяв звернутись зі скаргою до поліції та суду.

Однак, на думку експертки з конституційного права, членкині правління Центру політико-правових реформ Юлії Кириченко, звільнення Шевчука радше позитивний приклад. 

“У червні 2016 року повноваження достроково звільняти суддів КС передали від парламенту та президента до самого суду. Це відбулося для того, щоб забезпечити незалежність суду. До цього президенти України звільняли суддів, але підставою для цього були порушення присяги, а це не мотивована причина. Ніхто не розглядав, що відбулося, та ніхто цього не описував. Зараз це звільнення фактично стало першим подібним в історії суду”, – розповіла вона в коментарі Центру прав людини ZMINA.

Тепер, за словами експертки, парламент протягом двох місяців має призначити нового суддю на місце Шевчука, проте на поточну роботу суду звільнення старого голови не вплине. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter