Проти пропагандистів і відповідальних за “перевиховання” українських дітей: у ЄС запропонували нові антиросійські санкції

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель і Єврокомісія внесли до Європейської ради пропозиції щодо 12-го пакета антиросійських санкцій, зокрема вони стосуватимуться організаторів незаконних “виборів” на окупованих територіях, відповідальних за примусове “перевиховання” українських дітей, а також пропагандистів.

Про це повідомили на сайті ЄС.

Жозеп Боррель. Фото з відкритих джерел

Боррель запропонував накласти санкції ще на понад 120 фізичних і юридичних осіб за їхню роль у підриві суверенітету і територіальної цілісності України.

Зокрема, санкції запропоновано ввести проти організаторів незаконних “виборів” на окупованих територіях України, відповідальних за примусове “перевиховання” українських дітей, а також проти російських пропагандистів.

До санкційного списку мають увійти й причетні до російських військового, оборонного та ІТ-секторів і важливих економічних операторів.

Водночас високий представник разом з Єврокомісією запропонував ухвалити нові заборони на імпорт та експорт, посилити обмеження цін на нафту й протидіяти обходу європейських санкцій.

Як пише The Financial Times, західні посадовці визнали, що “майже жоден” російський експорт нафти не був проданий нижче “стелі” в 60 доларів за барель минулого місяця, через 11 місяців після того, як G7 запровадила цей захід у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Ліміт G7 вимагає, щоб західні страховики суден покривали лише ті російські вантажі, нафта для яких була продана за ціною менш як 60 доларів за барель. Але дедалі більше танкерів, що перевозять російську нафту, підозрюють у тому, що вони плавають з фальсифікованими фінансовими звітами або страховками від незахідних компаній.

ЄС обговорював й інші заходи в межах нового пакета санкцій. Вони охоплюють санкції проти судноплавних компаній, які продають свої старі судна “тіньовому флоту” РФ та проти країн, які дозволяють цим суднам ходити під своїм національним прапором.

За даними Center for Research on Energy and Clean Air (CREA), від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія накопичила приголомшливі 550 мільярдів євро доходу від експорту викопного палива.

За оцінками CREA, за цей період країни Європейського Союзу закупили викопного палива в Росії на понад 180 мільярдів євро.

“Імпорт Європейським Союзом російського викопного палива неухильно знижувався з кінця березня, зменшившися в понад вдвічі в грошовому вираженні порівняно з рівнем до вторгнення. Хоча ЄС залишається найбільшим імпортером російського викопного палива, зараз він лише незначно перевершує Китай, – вказують експерти CREA.

Нафта (сира і нафтопродукти) та газ (трубопровідний і СПГ) становлять переважну частину цього доходу.

Ключові імпортери нафти: у вересні Китай був найбільшим імпортером російської нафти (47%), за ним ішли Індія (32%), ЄС (7%), Туреччина (3%) і Бразилія.

Ключові імпортери СПГ: з 5 грудня 2022 року ЄС був найбільшим покупцем російського СПГ, охоплюючи 50% усього російського експорту СПГ. За ЄС йдуть Китай (23%) і Японія (16%). У вересні російський експорт СПГ зріс на 48% у порівнянні з попереднім місяцем.

Трубопровідний газ: ЄС був найбільшим покупцем у вересні, купивши 41% російського трубопровідного газу, за ним ідуть Туреччина (29%) і Китай (21%). Із січня по серпень 2023 року ЄС купив у Росії трубопровідного газу на 4,9 мільярда євро, що стало величезним джерелом доходу для Кремля.

Європа та країни G7 відіграють значну роль у транспортуванні російської нафти. Відсоток танкерів, що перевозять сиру нафту з Росії, на які поширюється ціновий ліміт (price cap), у вересні залишився на рівні приблизно 50%, додали в CREA.

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський заявив, що пауза в запровадженні санкцій проти Росії за її агресію проти України після ухвалення ЄС 11-го санкційного пакета занадто затягнулася.

Він наголосив, що санкційного тиску на Росію очевидно замало. Це видно передусім зі зростання кількості ударних дронів та авіаударів російських терористів.

За словами президента, потрібно більше спільної роботи проти будь-яких форм і схем обходу Росією санкцій.

Будь-яке постачання до Росії, яке дає їй змогу збільшувати військове виробництво, повинне припинитися, сказав Зеленський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter