Пауза після 11-го пакета санкцій занадто затягнулася – Зеленський

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський заявив, що пауза в запровадженні санкцій проти Росії за її агресію проти України після ухвалення Європейським Союзом 11-го санкційного пакета занадто затягнулася.

Про це він сказав під час виступу на засіданні міністрів закордонних справ держав – членів ЄС, який цитує Офіс президента.

Зеленський наголосив, що санкційного тиску на Росію очевидно замало. Це видно передусім зі зростання кількості ударних дронів та авіаударів російських терористів.

За словами президента, потрібно більше спільної роботи проти будь-яких форм і схем обходу Росією санкцій.

Будь-яке постачання до Росії, яке дає їй змогу збільшувати військове виробництво, повинне припинитися, наголосив Зеленський.

Це чіткий інтерес не лише України, а й кожного у світі, хто хоче швидшого завершення цієї війни... Потрібно активізувати роботу й щодо нового санкційного пакета ЄС. Будь-які санкційні паузи збільшують час російської агресії, а пауза після 11-го санкційного пакета вже надто затягнулася.

Володимир Зеленський

Президент України також закликав запровадити санкції щодо інших секторів економіки Росії та проти її атомної галузі – і за те, що Росія робить на Запорізькій атомній станції. 

“Важливо також розширити санкції проти Ірану в чутливих для нього галузях, зокрема щодо імпорту обладнання та хімікатів. Кожен іранський ударний дрон, який бʼє по європейських містах в Україні, – це причина для санкційного тиску”, – сказав Зеленський.

Володимир Зеленський

Раніше проєкт “Агентство“, до якого належать російські журналісти, які після початку повномасштабного вторгнення РФ покинули Росію, заявив, що німецько-японська компанія DMG MORI, один з найбільших у світі виробників верстатів, продовжує продавати свій товар російському військово-промисловому комплексу і компаніям, які перебувають під західними санкціями.

Компанія має верстатобудівний завод в Ульяновську з 2015 року. Незважаючи на те що на той момент санкції ЄС заборонили постачати обладнання і технології для військово-промислового комплексу Росії, замовником ульяновського заводу називали саме російський ВПК – держкорпорацію “Ростех” і підконтрольні їй компанії, які випускають двигуни для ракет і військової авіації, а також літаки “Су”, “МіГ” та “Іл”.

Для Росії цей завод був важливий, оскільки російські компанії не виробляють сучасних верстатів у потрібних кількостях.

Практично відразу після початку повномасштабної війни, 14 березня 2022 року, компанія оголосила про відхід з Росії та зупинення роботи верстатобудівного заводу в Ульяновську. Однак цього не відбулося, з’ясувало видання.

Як видно в реєстрі юридичних осіб, обидві російські юрособи DMG MORI – ТзОВ “ДМГ МОРІ РУС” і ТзОВ “Ульяновський верстатобудівний завод” – продовжують діяльність у Росії, не змінивши власників. 

В обох компаній, як і раніше, є виторг, хоча він і знизився у 2022 році на 50%. Є в компаній і співробітники – на кінець 2022 року їх було 92. 

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела заявило, що міністерство юстиції США активізувало розслідування щодо двох найбільших швейцарських банків – Credit Suisse Group і UBS Group AG. Ці два банки підозрюють у порушеннях законодавства, які дозволили російським клієнтам ухилитися від санкцій.

Міністерство юстиції США запросило інформацію про те, як банки обробляли рахунки клієнтів, які потрапили під санкції, протягом останніх кількох років, але поки не просило інтерв’ю з керівниками або персоналом, сказав один зі співрозмовників.

Розслідування охоплює як обмеження, запроваджені після вторгнення Росії в Україну у 2022 році, так і попередні раунди, введені після анексії Криму у 2014 році, сказала інша особа.

За цей час понад тисячу багатих росіян потрапили до чорного списку США, нагадує Bloomberg.

До початку російського вторгнення в Україну Credit Suisse обслуговував багатих росіян, керуючи їхніми активами на суму понад $60 млрд. На момент вторгнення, в лютому 2022 року, ця цифра впала до $33 млрд.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом перемовин.

Із 24 лютого 2022 до 27 серпня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 26 717 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 9 511 загиблих і 17 206 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Голова Кримської правозахисної групи та документаторка воєнних злочинів Коаліції “Україна. П’ята ранку” Ольга Скрипник на місці воєнного злочину в Бородянці на Київщині, липень 2023 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter