Президентка Грузії закликає відкласти дату набуття чинності закону про “іноагентів”

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вчергове закликала керівну партію “Грузинська мрія” відкликати закон про “іноагентів”. Водночас вона також запропонувала альтернативу – відкласти дату набрання чинності закону до 1 листопада.

Про це пише видання “Эхо Кавказа”.

Фото: Вікімедіа

Таке відтермінування передбачає набуття чинності вже після парламентських виборів у Грузії, які заплановано на 26 жовтня.

Також Зурабішвілі зазначила, що не згодна з пропозицією влади внести поправки до законопроєкту в межах механізму вето. Президентка закликала парламент не сподіватися на неї: вона не вступатиме в “якусь гру, щоб якось ушляхетнити цей закон”.

“Цей закон – російський, методи нашого уряду – російські, і навіть сьогоднішня мова прем’єр-міністра – російська”, – наголосила вона.

Раніше Зурабішвілі обіцяла ветувати закон. Згідно з Конституцією Грузії, якщо парламент подолає вето президента і президент однаково не підпише законопроєкт, його підпише та опублікує спікер грузинського парламенту.

11 травня 2024 року на площі Європи в Тбілісі відбувся багатотисячний мітинг проти закону про “іноагентів” – законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”; за даними фактчекерів Visioner, ця проєвропейська акція стала наймасовішою в сучасній історії Грузії.

Нагадаємо, що 17 квітня парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний Закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти ніхто не голосував.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” спрямований першочергово на захист країни від “українізації”. Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності Закон “Про прозорість іноземного впливу”.

Громадські організації України звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”, який розглядає парламент країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter