У Грузії мітинг противників закону про “іноагентів” став наймасовішим за всю історію країни – ЗМІ

Дата: 12 Травня 2024
A+ A- Підписатися

На площі Європи у Тбілісі 11 травня 2024 року відбувся багатотисячний мітинг проти закону про “іноагентів” – законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”; за даними фактчекерів Visioner ця проєвропейська акція стала наймасовішою в сучасній історії Грузії.

Про це пише “Ехо Кавказу”.

Протести в Грузії. Джерело: Meduza

За даними фактчекерів, у мітингу взяли участь щонайменше 200 тисяч осіб, але загалом протягом дня їхня кількість, ймовірно, наближалася до 300 тисяч.

Розрахунки проводили за допомогою платформи Mapchecking: інструмент дозволяє порахувати людей на конкретній території із зазначенням щільності натовпу.

За підрахунками Visioner, до цього наймасштабнішою акцією протестувальників проти закону про “іноагентів” була демонстрація увечері 28 квітня 2024 року. За оцінками компанії Z.axis, участь в акції взяли від 69 до 92 тисяч людей. Наступного дня партія влади “Грузинська мрія” зібрала на своїй контракції близько 100 тисяч людей.

Противники закону про “іноагентів” запланували провести ніч із 12-го на 13 травня біля будівлі парламенту Грузії. Саме 13 травня о 9-й ранку за тбіліським часом має відбутися засідання юридичного комітету парламенту, на якому скандальну ініціативу обговорять у третьому читанні.

Нагадаємо, що 17 квітня парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний Закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти ніхто не голосував.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” спрямований першочергово на захист країни від “українізації”. Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності Закон “Про прозорість іноземного впливу”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на акції протесту проти Закону “Про прозорість іноземного впливу” у столиці Грузії Тбілісі у ніч проти 3 травня поліція затримала 23 осіб. Усіх – за статтями 166 та 173 Адміністративного кодексу Грузії – дрібне хуліганство та непокора поліції.

Загалом, станом на цю дату, впродовж трьох днів протестів поліція затримала на мітингах проти закону про “іноагентів” близько ста людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter