Представниця підлітка Богдана Єрмохіна, якого Росія викрала і не випускає, розповіла його історію законодавцям США

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно вивезений з України 17-річний Богдан Єрмохін у названій родині в Росії зазнавав постійного психологічного тиску та дуже хотів повернутися на батьківщину. 

Про це розповіла його адвокатка Катерина Бобровська виступаючи на Комітеті Конгресу США у Вашингтоні.

Представниця Богдана Єрмохіна Катерина Бобровська. Джерело: стоп-кадр відеозапису

Представниця хлопця розповіла законодавцям США, що підліток у названій родині зазнавав постійного психологічного тиску та дуже хотів повернутися до України. Тому, за словами Бобровської, звернувся до неї по допомогу. Йому організували виїзд. Але майже 1000 км хлопець мав подолати сам.  

“Коли він відправився з точки А, я виїхала йому назустріч. Але була зупинена російськими спецслужбами. А наступного дня я дізналася, що й Богдана затримали”, – розповіла адвокатка.

За її словами, після затримання хлопець значно змінився:

“Я побачила пропагандистський сюжет, знятий з ним вже після його затримання, я помітила в ньому значні зміни: темні кола під очима, зачіска, як для служби в армії”.

Богдан Єрмохін. Джерело: стоп-кадр відео

Бобровська вважає, що Богдана для цього фільму могли залякувати, аби він говорив те, що хотіла російська влада. 

Історії дітей, які повернулись в Україну, й тих, хто ще там знаходиться, на думку адвокатки, свідчать про системність та поширеність цих злочинів на тимчасово окупованих територіях України:

“Вони свідчать про детально сплановану операцію для депортації українських дітей. Ці заходи спрямовані на знищення їхньої української ідентичності”.

Вона закликала міжнародну спільноту об’єднатися та вживати спільних заходів для посилення тиску на країну-агресора аби домогтися повернення всіх вимушено переміщених.

“Богдана, як і інших дітей, які залишаються там, ніби у полоні. Повернути кожну дитину додому – це наш моральний обов’язок”, – сказала вона.

Нагадаємо, уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова зізналась, що російські силовики зупинили Богдана Єрмохіна на кордоні з Білоруссю, коли він самотужки повертався з депортації до України. Російська влада й далі має плани вивозити українських дітей до РФ. 

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування у так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Деякі члени Конгресу США також засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією, та внесли відповідну резолюцію на розгляд законодавців.

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter