Члени Конгресу США засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією – Костін

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Конгресмени Дон Бейкон, Джиммі Панетта, сенаторка Емі Клобучар та сенатор Ліндсі Грем, які представляють як республіканців, так і демократів, нагадали про важливість двопартійної резолюції Конгресу, яка засуджує викрадення українських дітей Російською Федерацією.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Американські сенатори та конгресмени подали резолюцію, що засуджує викрадення українських дітей. Джерело: твіттер Андрія Костіна

“Щиро вдячний сенаторам Емі Клобушар та Ліндсі Грему, конгресменам Дону Бекону та Джиммі Панетта за подання резолюції, яка засуджує викрадення Росією українських дітей”, написав прокурор.

Він зауважив, що першочергове завдання повернути цих дітей додому.  Другий крок притягнення до відповідальності всіх, причетних до планування, організації та реалізації цієї злочинної стратегії, включно з військово-політичним керівництвом РФ:

“Справжня перемога можлива лише тоді, коли будуть створені міжнародні механізми, які унеможливлять повторення цих злочинів. Я вірю, що Україна та США поділяють цю мету. І також вірю, що наша єдність приведе нас до цієї спільної перемоги”.

Резолюцію представники обох партій представили одночасно у Палаті представників та в Сенаті ще в кінці березня, але поки не голосували. Цей документ не лише засуджує дії Росії, а й закликає країну негайно повернути незаконно вивезених українських дітей.

Законодавці сподіваються, що резолюція отримає беззаперечну двопартійну підтримку обох палат Конгресу як Сенату, так і Палати представників, і переважна більшість законодавців готові за неї проголосувати.

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування у так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.

Тим часом російська влада погрожує вивозити українських дітей й далі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter