Німеччина пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. В ОП вважають це символічним

Дата: 19 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн заявив, що його країна буде зобов’язана арештувати президента Росії Володимира Путіна у разі його приїзду з огляду на ордер Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє німецьке видання Zeit.

За словами Бушманна, у разі, якщо Путін приїде на територію ФРН, Міжнародний кримінальний суд оперативно звернеться до Інтерполу для реалізації ордера на арешт.

“Тоді Німеччина буде зобов’язана заарештувати президента Путіна, якщо він в’їде на німецьку територію, і передати його до МКС”, — зазначив він.

Міністр юстиції Німеччини зауважив, що Міжнародний кримінальний суд має право арештувати керівників держав.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк назвав таку заяву “бездоганною” та дуже символічною.

“Бездоганно. Міжнародний ордер слід виконувати. І дуже символічно, що саме Німеччина першою жорстко розставила акценти: у разі появи “підозрюваного Путіна В.В.” у їхній юрисдикції він буде негайно заарештований. За організацію масового викрадення та брутального насильства над українськими дітьми”, — зазначив посадовець у своєму Twitter.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі повідомив, що видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Ордер видали за підозрою у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Такий же ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

За офіційними даними української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України Москва перемістила на контрольовану їй територію понад 16 221 дитину.

У своїй заяві головний прокурор МКС Карім Хан повідомив, що щонайменше сотню дітей росіяни вивезли з дитячих будинків та інтернатів на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ). Багато з цих дітей, за даними слідства, були передані на усиновлення в Росію. 

У заяві МКС йдеться, що ордер на арешт мав би бути секретним, щоб захистити жертв та свідків. Утім, про нього публічно заявили з тим, щоб запобігати подальшим викраденням та депортації дітей до Російської Федерації.

МКС не має спроможності самостійно арештовувати підозрюваних у міжнародних злочинах. Це зобов’язані робити правоохоронці 123 країн, які ратифікували Римський статут МКС, та передати обвинувачену людину до Гааги, де розміщений цей суд. Україна, Росія, США, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан не ратифікували цей документ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter