Понад 100 тисяч дітей з ТОТ Донецької та Луганської областей окупаційна влада планує вивезти на “лікування” до РФ

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада продовжує примусові “медогляди” для дітей на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, щоб мати підставу для депортації українців.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

“Медогляди” дітей на ТОТ. Джерело: Лугань Медіа

За даними ЦНС, на програму “медичного огляду” дітей з ТОТ, який проводять завезені лікарі, Росія планує витратити 1,5 млрд рублів. Після огляду переважній більшості дітей приписують “лікування” в РФ або на тимчасово окупованих нею територіях України. Батьки не можуть відмовитися від цих “медоглядів”, адже тоді погрожують відібрати в них батьківські права.

Так, з початку року на Донеччині огляд пройшли 75 тисяч дітей, і 39 тисяч з них у результаті вивезли до РФ. На Луганщині “оглянули” 94 тисячі дітей і в 66 тисяч “уперше виявили патологію”, після чого вивезли.

Водночас, зауважує ЦНС, зафіксовано випадки, коли лікарі вимагають у батьків гроші, щоб не “виявляти патологію”.

Раніше ZMINA писала, що громадяни України, які хочуть забрати з так званих відпочинків своїх дітей, мають пройти кількагодинне спілкування з працівниками ФСБ. Рідні вивезених окупантами дітей мають доводити спецслужбам РФ, що вони можуть забрати свою дитину. Останнього разу через допити ФСБ померла жінка, яка хотіла забрати з Росії до України двох своїх онуків. 

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Нагадаємо, прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру в колабораційній діяльності власниці турагенції з окупованого півострова, яка допомогла росіянам перевезти туди 1000 дітей з тимчасово окупованих територій України. Перед тим у депортації українських дітей правоохоронці звинуватили громадянина РФ, який очолив так зване “мінтранспорту” Херсонщини. А Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter