“Вау-ефект”: як у світі відреагували на ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової

Дата: 18 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Політики та дипломати у світі вітають рішення суддів Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт російського президента Володимира Путіна та його Уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. 

ZMINA зібрала найбільш важливі реакції на цю подію.

У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. 

Судді вказують, що є достатні підстави вважати, що російський президент несе індивідуальну кримінальну відповідальність за такі депортації. Це ж саме стосується й Львової-Бєлової.

За оцінкою української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України Москва перемістила на контрольовану їй територію понад 16 221 дитину.

 

Комісія ООН з розслідування подій в Україні також вказує, що існують докази примусової депортації сотень українських дітей до Росії. При цьому про дітей з інвалідністю не піклувалися і їм не надавали належної медичної допомоги. Також дітей позбавляли зв’язку з їхніми рідними в Україні. В ООН переконані, що це є воєнним злочином.

У своїй заяві головний прокурор МКС Карім Хан повідомив, що щонайменше сотню дітей росіяни вивезли з дитячих будинків та інтернатів на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ). Багато з цих дітей, за даними слідства, були передані на усиновлення в Росію. 

У Російській Федерації Путін своїм указом змінив законодавство, щоб прискорити надання українським дітям російського громадянства, що полегшило їх усиновлення російськими сім’ями.

“На підставі доказів, які Офіс зібрав та проаналізував під час незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що існують достатні підстави вважати, що президент Путін і пані Львова-Бєлова несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію і переміщення українських дітей з окупованих районів України до Російської Федерації всупереч статті 8(2)(a)(vii) і статті 8(2)(b)(viii) Римського статуту”, мовиться у заяві Хана.

Офіс прокурора МКС твердить, що ці дії, серед іншого, демонструють намір назавжди вивезти цих дітей з їхньої власної країни, тоді як на момент депортації українські діти перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції.

“Ми повинні забезпечити, щоб винні у скоєнні злочинів були притягнуті до відповідальності, а діти були повернуті до своїх родин і громад. Ми не можемо допустити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовою здобиччю”, заявив Хан.

У заяві МКС йдеться, що ордер на арешт мав би бути секретним, щоб захистити жертв та свідків. Утім, про нього публічно заявили з тим, щоб запобігати подальшим викраденням та депортації дітей до Російської Федерації.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак сказав, що “це тільки початок”, а генеральний прокурор України Андрій Костін назвав це рішення суддів історичним для України та міжнародного права. 

Президент Володимир Зеленський заявив, що після цього історичного рішення суду повинна бути історична відповідальність.

Кремль заявив, що не визнає юрисдикції Міжнародного кримінального суду, додавши, що рішення про арешт суду не несе для Росії жодних зобов’язань.

“Рішення МКС не має жодного значення для нашої країни, зокрема, з юридичної точки зору”прокоментувала на своєму телеграм-каналі речниця МЗС Росії Марія Захарова.

Речник підозрюваного у воєнному злочині президента Росії Дмитро Пєсков зробив схожу заяву під час телефонної конференції із журналістами і відмовився приймати запитання від журналістів. 

Правозахисна організація “Human Rights Watch” заявила, що ордер надсилає чіткий сигнал, що віддавання наказів та толерування серйозних злочинів проти цивільних може привести до тюремної камери у Гаазі. 

Чинний заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Мєдвєдєв порівняв ордер МКС з туалетним папером. 

Як відомо, суд не має спроможності самостійно арештовувати підозрюваних у міжнародних злочинів. Це зобов’язані робити правоохоронці 123 країн, які ратифікували Римський Статут МКС, та передати обвинувачену людину до Гааги, де розміщений цей суд. Україна, Росія, США, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан не ратифікували цей документ. 

Лектор з міжнародної політики у King’s College London Джонатан Лідер Мейнард сказав BBCNews, що ордер суду на арешт вплине на свободу пересування підозрюваних у світі. Утім, додав він, “малоймовірно, що зараз Путін постане перед МКС”.

Президент США Джо Байден заявив, що ордер Палати досудового провадження ІІ МКС на арешт Володимира Путіна є “дуже сильною позицією”.

“Я думаю, що це (ордер МКС на арешт Путіна – Ред.) виправдано. Путін явно вчинив військові злочини”,   цитує американського президента The New York Times. При цьому він зазначив, що США не є членом МКС.

Як відомо, 20 – 22 березня глава Китаю Сі Цзіньпін прибуде до Москви з офіційним візитом, щоб зустрітися з підозрюваним у воєнних злочинах Володимиром Путіним.

Кремль заявив, що Путін і Сі планують підписати двосторонні документи, зміст яких наразі невідомий, та обговорити актуальні питання всебічного партнерства РФ і Китаю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter