Знущатися з депортованих українських дітей у Криму може беркутівець, який утік туди після Євромайдану

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Російським журналістам вдалося встановити особу чоловіка, який міг залякувати та знущатися з депортованих до окупованого Криму дітей. Його ім’я Валерій Астахов – він колишній співробітник МВС, який служив у “Беркуті”. 

Про це повідомляє видання The Insider. 

Червоним обведено Валерія Астахова. Фото: Миротворець

Дані щодо Астахова є в базі сайту “Миротворець”, а його картку створили на платформі наприкінці 2015-го. 

Згідно з даними укладачів бази, Астахов працював у МВС, а у 2014-му прийняв російське громадянство та став силовиком в окупованій Євпаторії. У місті він був членом так званої “самооборони”, яка допомагала окупувати півострів. 

Від росіян Астахов має медаль “за захист” Криму. 

У 2014-му чоловік уже брав участь у депортації дітей, але зі Слов’янська. Тоді він розповідав російському пропагандистському виданню “Комерсант”, що допоміг вивезти до Ростовської області 38 осіб, зокрема 21 дитину віком від 2 місяців до 12 років. У новинних замітках того часу Астахов називається головою Асоціації ветеранів “Беркуту”. 

Хлопчик, який упізнав Астахова на фото, повернувся додому в Україну 23 березня цього року. Його разом з іншими дітьми ще в жовтні минулого року росіяни відправили “на відпочинок” з Херсонщини до окупованого Криму. Дітям обіцяли, що вони там проведуть не більш ніж 10 днів. 

16-річний хлопець каже, що колишній беркутівець відводив дітей до підвалу в таборі “Дружба”, що в Євпаторії, та показував залізний ціпок, яким битиме за підтримку України. До цього, за словами хлопчика, цим ціпком побили дівчинку, в якої залишився “синець смужкою”. 

“Закрию в підвалі, там сидітимете, підкорятиметеся мені”, – пригадував слова Астахова підліток. 

Не всі діти зіткнулися в таборах з жорстоким поводженням, але всі говорять про погані умови та неякісну їжу. До прикладу, у “Дружбі” спати доводилося без постільної білизни на брудних матрацах та подушках. 

Санаторій “Дружба” в Євпаторії. Скриншот з відео

Астахов не єдиний беркутівець, який допомагає Росії під час повномасштабного вторгнення в Україну. Детективи Державного бюро розслідувань змогли ідентифікувати щонайменше два десятки таких на кінець минулого року. Усі ці люди не є фігурантами кримінального провадження щодо злочинів під час Євромайдану. 

Після втечі у 2014-му частині беркутівців допомогло працевлаштуватися російське та білоруське політичне керівництво.

У серпні 2019 року, коли тисячі росіян у Москві вийшли на вулиці вимагати проведення чесних та прозорих виборів до міської думи, серед силовиків, які розганяли акції, помітили екскомандира “Беркуту” Сергія Кусюка. В Україні йому закидають убивство 48 євромайданівців та замахи на умисні вбивства ще 80 активістів. 

Також розганяти мирні демонстрації в Білорусі допомагали колишні українські силовики: йдеться про Сергія Панасенка, Євгенію ЛисакМиколу ЧерепінаІгоря ЗапалухаСергія ГаврилякаДмитра АнцуповаАнатолія ПримакаСергія Кімінчижі та Миколу Стогорняка.

Білоруського журналіста, який написав про це, судять за державну зраду. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

За оцінкою української влади, з початку повномасштабної війни Росія перемістила на контрольовану їй територію понад 16 207 дітей. Повернути вдалося 327 з них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter