Білоруському журналісту, який розповів про “беркутівців” у лавах силовиків республіки, закидають державну зраду

Дата: 01 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Журналісту та волонтеру міжнародної спільноти InformNapalm Денису Іванішину, який наразі знаходиться під вартою у Білорусі за звинуваченнями у втручанні у діяльність міліціонера, закидають державну зраду. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

Фото: “Медіазона”

Ще у вересні дружина журналіста Ольга повідомляла, що її чоловіку закидають звинувачення щодо “особливо тяжкого злочину”, однак офіційно цю інформацію не оприлюднювали. Про нові обвинувачення дізнались з відповіді білоруського КДБ на запит Іванішиної.

Журналісту інкримінують частину 1 статті 356 КК Білорусі. Її санкція передбачає до 15 років позбавленні волі. 

Дениса Іванішина затримали у березні після того, як він опублікував третю частину розслідування щодо українських “беркутівців”, що працюють у силових органах республіки. 2018-го в МВС Білорусі стався великий витік даних: головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому опублікувало на своєму вебсайті імена працівників, які стоять у черзі на житло за місцем своєї служби. У списках, де містилося понад 2 тисячі імен, були імена й восьми колишніх українських силовиків. 

Так, під номером 333 у списку перебував співробітник миколаївського “Беркуту” Сергій Панасенко. Серед даних знайшли імена і Євгенії ЛисакМиколи ЧерепінаІгоря ЗапалухаСергія ГаврилякаДмитра АнцуповаАнатолія ПримакаСергія КімінчижіМиколи Стогорняка. П’ятеро беркутівців були вишикувані в списку з 255-ї до 259-ї позиції. 

Денис Іванішин. Фото: Новы Час

Іванішин розповідав, що один з ідентифікованих – Ігор Запалуха – був снайпером миколаївського “Беркуту”. Розслідувач закликав провести розслідування щодо причетності Запалухи до так званої “чорної роти”, відповідальної за більшу частину розстрілів на Майдані 20 лютого. 

В ув’язненні, за словами матері Іванішина, в нього стався серцевий напад у карцері. Українське МЗС після затримання журналіста висловлювало стурбованість та вимагало чесного розслідування. 

Нагадаємо, що від початку масових протестів, що спалахнули в сусідній країні в серпні минулого року, влада самопроголошеного Олександра Лукашенка затримала та судила за участь у мітингах тисячі білорусів, зокрема й журналістів. За ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.BY, “Белсат”, Пресклубу “Білорусь” та інших.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter