Розганяти білоруських протестувальників допомагають колишні спецпризначенці “Беркуту”

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Серед співробітників спецпідрозділів у Білорусі виявили низку колишніх бійців “Беркуту”, які втекли до сусідніх країн у 2014 році. Деяких з них ідентифікували серед тих, хто розганяв мирних демонстрантів у Мінську минулого року. 

Про це повідомляє “Новы час”.

Колишній спецпризначенець “Беркуту” Микола Черепін у 2019 році в Мінську. Фото: Новы час

У 2018 році в білоруському МВС стався великий витік даних. Головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому опублікувало на своєму вебсайті імена підлеглих працівників, які стоять у черзі на житло за місцем своєї служби. У списках, де містилося понад 2 тисячі імен, були імена й восьми колишніх українських силовиків. 

Майже в самому кінці списку під номером 333 перебував співробітник миколаївського “Беркуту” Сергій Панасенко. Серед даних знайшли імена і Євгенії Лисак, Миколи Черепіна, Ігоря Запалуха, Сергія Гавриляка, Дмитра Анцупова, Анатолія Примака, Сергія Кімінчижі, Миколи Стогорняка. П’ятеро беркутівців були вишикувані в списку з 255-ї до 259-ї позиції. 

“Ці люди обіймають різні посади. Є, наприклад, серед них і старшини, і прапорщики, старші прапорщики, а також офіцерський склад. Наприклад, старшим лейтенантом у мінському ОМОНі служить Ігор Запалух: він є заступником командира ланки взводу оперативно-бойового призначення, це такий спецпідрозділ. Займається він переважно підтримкою силових операцій. Він окрім усього іншого також є снайпером. Був снайпером і в українському “Беркуті” миколаївського підрозділу”,розповідає автор розслідування Денис Івашин.

Сторінка в соцмережі “Однокласники” Євгенії Лисак. У Білорусі працює фельдшеркою і має звання старшого прапорщика міліції в Мінську. Фото: Новы час

Розслідувач наголошує, що в лавах білоруської міліції служать три капітани “Беркуту”, а саме Гавриляк, Анцупов і Кімінчижі. Двоє перших служили в миколаївському “Беркуті”, а Кімінчижі – в одеському підрозділі.

“Усі ці люди наразі служать безпосередньо в лавах білоруської міліції. Деякі з них були також зафіксовані безпосередньо в процесі затримань білоруських громадських активістів під час масових акцій протесту, які відбувалися в Білорусі із серпня до листопада 2020 року”, – розповів Івашин.

Нагадаємо, що в серпні 2019 року, коли тисячі росіян у Москві вийшли на вулиці вимагати проведення чесних та прозорих виборів до Мосміськдуми, серед силовиків, які розганяли мирні акції, помітили екскомандира “Беркуту” Сергія Кусюка. Минулого року щодо нього в Україні дозволили проводити спецрозслідування, адже він переховується від слідства. 

Кусюка підозрюють у вбивстві 48 євромайданівців та замахах на умисні вбивства 80 активістів у лютому 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. 

Наразі в справах Майдану в розшуку перебувають 87 підозрюваних. За сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter