Експерти ОБСЄ збиратимуть в Україні дані щодо депортації дітей до РФ

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До України прибула група експертів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), щоб отримати інформацію про викрадення українських дітей російськими окупантами.

Про це повідомляє Офіс президента.

До складу групи ввійшли експерти третього механізму ОБСЄ: доктор Еліна Штейнерте (Латвія), професор Вероніка Білкова (Чеська Республіка) та Сесилія Хеллештвайт (Норвегія), які мають великий досвід у сфері міжнародного гуманітарного права та прав людини.

“Експерти ОБСЄ прибули до України для збору даних та фактів примусового переміщення українських дітей до Росії з подальшою зміною особистого статусу дитини, зокрема громадянства, розлучення з батьками чи опікунами, усиновлення, інших порушень чи зловживань, що призводять до примусової асиміляції”, – йдеться в повідомлені.

Під час зустрічі експерти ОБСЄ отримали інформацію від уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук щодо ситуації з викраденими Росією українськими дітьми, почули історії, які розповідали діти після повернення на батьківщину.

Уповноважена переконана, що міжнародний правовий механізм має не лише засвідчити злочинність намірів і дій російських окупантів щодо українських дітей, а й закласти основу для захисту дітей з інших країн світу:

“Захищаючи дітей України сьогодні, ми піклуємося про безпеку всіх дітей світу завтра. Зло має знати, що воно не залишиться без покарання”.

Герасимчук також зазначила, що Україна прагне повністю припинити примусове переміщення українських дітей до РФ і наполягає на їхньому безпечному поверненні на батьківщину та возз’єднанні із сім’єю відповідно до інтересів дитини й міжнародного права.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози відправити до божевільні.

Раніше ZMINA писала, що уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати списки вивезених до РФ українських дітей. Також вона зізналась, що російські спецслужби завадили поверненню депортованого з Маріуполя хлопця-сироти до України, де мешкає його старша сестра. 

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Народні депутати України вже зареєстрували в парламенті законопроєкт, згідно з яким пропонують встановити кримінальну відповідальність за насильницьке вивезення людей з України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter