Права українців на землю будуть відновлені після деокупації Криму – Кулеба

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після деокупації Криму права громадян України на землю будуть відновлені. Він закликав власників земельних ділянок зберегти всі документи, що підтверджують право їхньої власності та будь-які документи, які “нав’язуватиме Росія натомість”.

Про це міністр сказав на брифінгу 26 березня.

Дмитро Кулеба

Він назвав нікчемний указ президента РФ Володимира Путіна є продовження політики утисків та витіснення громадян України з окупованого півострова з паралельним зросійщення Криму.  

“Що б не робила Росія, Крим усе одно повернеться, і всі акти, які були ухвалені нею за роки окупації, просто зникнуть в історії. Права законних власників на земельні ділянки, безумовно, будуть відновлені після відновлення суверенітету нашої держави в Криму”, – сказав він. 

При цьому Кулеба повідомив, що питання позбавлення українців права власності на земельні ділянки на півострові буде у фокусі “Кримської платформи”.

“Одномоментного рішення для цієї проблеми немає, але рішення буде обов’язково знайдене і всі права будуть відновлені”, – додав він.

Нагадаємо, 24 березня Володимир Путін підписав указ, яким розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть перебувати у власності “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 із 25 муніципальних утворень Криму, зокрема Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також вісім із 12 муніципалітетів Севастополя.

Заборона на володіння землею не поширюється на Сімферополь, Джанкой, Красноперекопськ, Білогірський, Красногвардійський і Первомайський райони.

Після того як окупаційна влада заборонила іноземцям та іноземним компаніям володіти землею в Криму, вони відмовилися як мінімум від 500 ділянок на півострові. Про це РБК повідомив незаконний “комітет з державної реєстрації та кадастру” в Криму. 

У “комітеті” заявили, що де-факто влада примусово продасть землі іноземців, якщо власники не відмовляться від них протягом року після набрання указом чинності. А вторговані гроші передадуть колишньому власнику або державі, при цьому відшкодувавши колишньому власнику вартість майна.

Напередодні указ російського президента про відчуження землі в окупованому Криму засудили в Європейському Союзі.

За даними Регіонального центру прав людини, станом на липень 2020 року 3 952 громадянина України в Криму постраждали від порушення їхніх майнових прав. 

Раніше адвокат Микола Кіккас розповів, куди громадяни можуть скаржитись, якщо окупаційна влада відбирає землю в Криму. Також українські правозахисники представили алгоритм дій для потерпілих внаслідок виконання де-факто владою Криму указу №201. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter