Путін підписав указ, який дозволить відбирати землю у кримчан без російського громадянства

Дата: 25 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ, який фактично встановлює те, що володіти землею в окупованому Криму можуть тільки громадяни РФ.

Про це повідомили у Кримській правозахисній групі. 

Згідно з документом, більша частина території півострова включена в список земель, на яких іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть мати права власності на земельні ділянки. Досі дійсними документами на право власності на землю в Криму є документи, видані в Україні, оскільки півострів є невід’ємною територією країни. Цей факт зафіксований, зокрема, в декількох резолюціях ООН та інших міжнародних документах, а тому будь-яка спроба позбавити кримчан без російського паспорта землі, за словами експерта КПГ Олександра Сєдова, буде порушенням права власності.

“Оскільки, виходячи з тексту указу, правом власності можуть володіти тільки жителі Криму, які в умовах окупації отримали паспорт країни-окупанта, то розпорядження президента РФ є дискримінаційним за ознакою наявності або відсутності документів РФ. Це також є ще одним методом примусу жителів Криму до отримання паспорта РФ, що порушує статтю 45 Гаазької конвенції”, – зазначає Сєдов. 

У представництві Президента в Автономній республіці Крим підписаний Путіним указ назвали порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення та закликали кримчан, в яких окупаційна влада відбиратиме власність, звертатись до Прокуратури АРК. У представництві також нагадали, що прокуратура вже направляла повідомлення в Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду у зв’язку з масовим знищенням та експропріацією майна України та приватних осіб в Криму.

Нагадаємо, що, за даними заступниці постійного представника президента в Автономній республіці Крим Таміли Ташевої, близько трьох тисяч кримчан відмовились отримувати російський паспорт. Кримчани без російського паспорта сприймаються Росією як іноземці, а тому їм треба дотримуватися терміну в 90 днів перебування та виїжджати за межі півострова. Також вони не можуть отримувати, зокрема, медичні послуги на окупованій території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter