Росія вилучила та знищила нерухомість майже 4 тисяч українців в Криму

Дата: 30 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Внаслідок порушень майнових прав в Криму постраждали 3 952 громадян України. Із них 3 532 порушень стосуються м. Севастополя. Окупаційна влада вилучала та знищувала їхню нерухомість, яку вони законно отримали до початку окупації.

Такі дані під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі озвучив юрист та адвокат Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський, передає кореспондент видання ZMINA

“Це системне та масове порушення прав наших громадян. Ці кейси ми розглядали крізь призму Європейської Конвенції з прав людини та подали значну кількість заяв до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Окрім цього, ми розглядає такі дії Росії як воєнний злочин”, – пояснив Мартиновський. 

За його словами, окупаційна влада, незаконно відчужуючи майно, взяла на себе функції перевірки законності отримання нерухомості, починаючи з 2008 року. У цілому йдеться про 355 га земельних ділянок, що рівнозначно площі 497 стадіонів НСК “Олімпійський”. 

Повідомляється, що близько 700 осіб стали власниками вилученого майна на підставі нотаріально-посвідченого договору купівлі-продажу. Решта потерпілих – первинні власники нерухомості.

“Окупаційні органи влади навіть не перевіряли законність цих договорів. Вони просто вилучали це майно, заявляючи про єдину причину, мовляв, українська влада незаконно передала майно первинним власникам. Також окупаційна прокуратура зверталась до архіву м. Севастополя з проханням надати оригінали розпоряджень міської адміністрації або ради, отримували відповідь, що таких документів немає і на підставі цього вилучали земельні ділянки, хоча у людини є документи з мокрими печатками”, – зазначив юрист.  

Окрім цього, він розповів про схему відчуження земельних ділянок, коли де-факто влада створила державне Севастопольське лісогосподарське підприємство. З моменту його створення окупаційна влада ініціювала позови, у яких наголошувала на відчуженні, бо земельні ділянки знаходяться на території підприємства. 

“Розповсюдження російського законодавства в Криму – це злочин, що призвів до масових порушень майнових прав, примусу громадян реєструвати майно за російським законодавством, відсутності доступу до майна в Криму для громадян України, які там не проживають, але мають земельні ділянки та до вилучень нерухомості, якщо РФ вас в себе вдома вважає іноземцем”, – прокоментувала перша заступниця представника президента України в Автономній Республіці Крим Дар’я Свиридова.

Майно вилучали через позови “прокуратури м. Севастополя” та “Департаменту земельних відносин Республіки Крим та Севастополя”. На думку правоохоронців, широкомасштабність міжнародного злочину доводить той факт, що 24 із 28 “районних судів” незаконно ухвалювали рішення про відчуження земельних ділянок. Роман Мартиновський відзначає, що “судді” “Балаклавського районного суду” Надія Мілошенко та Ірина Анашкіна ухвалили понад 1,5 тисяч незаконних рішень про позбавлення права власності громадян України на їхнє майно.

Аналіз судових рішень засідчив, що щодня в Криму з’являлись дві нові жертви такого воєнного злочину. Повідомляється, що у 80% “судових справах” власники нерухомості та їхні законні представники були відсутні.

Із 3 952 осіб у 170 громадян України незаконно зруйнували будівелі через невідповідність будівельних норм за російським законодавством. Росія зруйнувала помешкання навіть тих родин, де були неповнолітні діти. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим надіслала 28 листопада 2019 року восьме інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду. Наразі цей суд в Гаазі перебуває на стадії попереднього вивчення подій в Україні та визначає, чи достатньо доказів, аби розпочати повноцінне кримінальне розслідування міжнародних злочинів, що стались в Україні. 

Експерти та українські правоохоронці вважають, що наступного року почнеться наступна хвиля незаконного вилучення земельних ділянок внаслідок указу Володимира Путіна. Цим указом він розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. Експерти вважають, це торкнеться понад 10 тисяч громадян України.

Читайте також “Як кримчани можуть дати собі раду з незаконним відчуженням землі?”

Дар’я Свиридова закликала громадян України звертатись до українських парвоохоронних органів при спробі незаконного відчуження майна.

“Ви – законні власники своїх земельних ділянок. Будь-які рішення щодо позбавлення майнових прав є незаконними. Для України та цивілізованого світу ви будете законними власниками майна. Але ви маєте звертатись до українських правоохоронних органів, щоб зафіксувати ці факти вилучення, до правозахисних організації щодо захисту ваших індивідуальних прав, до українських судів та ЄСПЛ”, наголосила вона. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter