Українці залишаються офіційними власниками вилученого у них майна в Криму

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Усі громадяни Росії мають розуміти, що набуті ними в Криму земельні ділянки нелегітимні з погляду українського та міжнародного законодавства, а отже, не можуть бути визнані Україною. 

Як передає кореспондент видання ZMINA, про це під час брифінгу “Як захистити право власності на землю в тимчасово окупованому Криму” сказала перша заступниця представника президента України в Автономній Республіці Крим Дар’я Свиридова. 

Таку заяву вона зробила у зв’язку з підписанням президентом Росії Володимиром Путіним указу, що розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть перебувати у власності “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. Вона нагадала, що Україна не визнає указу країни-окупанта і сприймає його таким, що не створює жодних правових наслідків. 

Дар’я Свиридова

“Навіть у разі вилучення земельних ділянок у громадян України або іноземців на території півострова потерпілі лишатимуться законними власниками з погляду українського законодавства та міжнародного права. Відповідно до положень Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованих територіях”, за фізичними особами зберігається право власності, зокрема, за тими земельними ділянками, що розташовані на тимчасових територіях і були набуті відповідно до законодавства України. Ба більше, цей же закон каже, що будь-які правочини щодо земельних ділянок на тимчасово окупованих територіях, що вчиняються з порушенням законодавства України, вважаються недійсними і не створюють жодних правових наслідків”, – пояснила представниця президента України. 

Водночас вона нагадала, що українські правоохоронці надаватимуть правову оцінку діям кримських посадовців, які відчужуватимуть майно в громадян України та іноземців. Дар’я Свиридова вважає, що підписання російським президентом указу може бути основою для введення додаткових санкцій проти Росії. 

Нагадаємо, 24 березня Володимир Путін підписав указ, яким розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть перебувати у власності “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 із 25 муніципальних утворень Криму, зокрема Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також вісім із 12 муніципалітетів Севастополя.

Заборона на володіння землею не поширюється на Сімферополь, Джанкой, Красноперекопськ, Білогірський, Красногвардійський і Первомайський райони.

За даними формування, що називає себе “Державним комітетом з державної реєстрації та кадастру Республіки Крим”, громадянам України належать 9 747 земельних ділянок на “прикордонних територіях Росії”. Їхні власники зобов’язані будуть продати їх росіянам або російським компаніям. В іншому разі вони можуть бути викуплені Росією.

Також формування назвало серед власників земельних ділянок на півострові громадян 55 країн, зокрема НімеччиниБілорусіВірменіїКазахстануМолдови та Узбекистану.  

Дії президента країни-окупанта засудили МЗС України та Мінреінтеграції. Українське зовнішньополітичне відомство закликало міжнародних партнерів посилити санкції проти Росії. 

Як відомо, Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує дію земельного указу Володимира Путіна в Криму. У представництві президента України в АРК назвали “воєнним злочином” указ Путіна щодо землі в Криму. 

Громадська приймальня УГСПЛ в Криму заявила про готовність надавати консультації та правову допомогу таким громадянам України.  

Окрім цього, правозахисники Регіонального центру з прав людини закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують такий воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді у Гаазі.

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров вважає, що указ Путіна з приводу права власності на землю в анексованому Криму стане “черговою катастрофою” для кримськотатарського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter