Кримчанам надаватимуть юридичну допомогу у випадках примусового відчуження земельних ділянок

Дата: 27 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Ніхто з громадян України не застрахований від незаконних дій країни-окупанта з відчуженням земельних ділянок в Криму, а відтак необхідно уважно та постійно відслідковувати ситуацію щодо своєї власності на півострові.

Президент РФ Володимир Путін

З такою порадою до кримчан звернулись правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у відповідь на указ президента Росії про заборону “іноземним громадянам та особам без громадянства мати у власності землю” на практично всій території Кримського півострову. 

Відповідно до практики, що склалась в Росії, в таких випадках власник ділянки, якою він не може володіти на законних підставах, повинен здійснити її відчуження протягом року. Якщо він цього не зробить, ділянка має бути продана примусово за рішенням “суду” через “службу судових приставів”.

Сума, отримана від продажу ділянки, передається власнику відповідно до ст. 238 Цивільного Кодексу РФ. Правозахисники наголошують на незаконності застосування правових наслідків цієї статті до кримчан, які вже володіють земельними ділянками в Криму.

Правозахисники звертають увагу, що за загальними правилами та за приписами Конституції РФ закон не має зворотної сили у часіі Відповідно до ст. 54 Конституції РФ. Тому цей указ мав би застосовуватись лише до земельних ділянок, які перейшли у власність “іноземних громадян” після набрання чинності указу. Проте, правозахисники стурбовані тим, що в Росії не дотримуються норм власної Конституції.

“Всім, напевно, відома широкомасштабна практика експропріації окупаційною владою земельних ділянок кримчан на підставі рішень судів, які переглядали законність виділення цих ділянок згідно з російським законодавством. Іншими словами, окупанти застосували свої закони до відносин, які виникли ще задовго до окупації. Безумовно, це правовий абсурд і свавілля”, – пояснюють юристи УГСПЛ.

Відтак вони припускають, що окупаційна влада може примусово відчужувати земельні ділянки, які громадяни України набули до початку тимчасової окупації Криму, за умов, що вони не отримали так званий “кримський паспорт Російської Федерації”.

“Перш за все мова йде про людей, зареєстрованих за межами півострову, які мали будинки з присадибними ділянками в Криму. Цілком ймовірно, що продавати земельні ділянки змушені будуть й особи, які продовжують мешкати в Криму на підставі посвідки на проживання (тобто як іноземці, в розумінні окупанта)”, – припускають правозахисники.

Вони нагадують і про низку випадків у перші роки окупації, коли раніше надане так зване “громадянство РФ” “Федеральна міграційна служба” згодом визнавала недійсним через “недостовірність відомостей” заявника. В УГСПЛ не виключають, що окупаційна де-факто влада використовуватиме таку практику з тим, щоб вилучити “потрібні” земельні ділянки.

Правозахисники наголошують, застосування статті 238 ЦК РФ, яка передбачає обов’язок особи відчужити земельну ділянку протягом року, “якщо ця ділянка не може їй належати згідно з законом”, буде незаконним через порушення принципу дії закону в часі.

Окрім цього, річний строк, про який йдеться в цій статті, починає обчислюватись “з моменту набуття права власності”. Тобто, ця стаття не розрахована на випадки, коли людина вже тривалий час володіє землею. Адже не можна встановити річний строк з моменту набуття права власності, якщо людина вже більше десяти років володіє певною земельною ділянкою.

Разом з тим, навіть якщо припустити, що окупаційна влада знайде спосіб вилучити землю в громадян України, такі дії не будуть відповідати міжнародному гуманітарному праву, яке не тільки зобов’язує окупанта поважати законодавство окупованої держави, але й забороняє експропріацію приватної власності без військової необхідності.

“Подібні дії окупанта також порушуватимуть право на мирне володіння майном, гарантоване ст. 1 Протоколу 1 до Європейської Конвенції з прав людини. Відтак, такі справи мають хорошу перспективу захисту в Європейському суді з прав людини“, – наголошує Українська Гельсінська спілка з прав людини.

В УГСПЛ закликають громадян звертатись до них у разі запитань та правовою допомогою на гарячу лінію громадську приймальню УГСПЛ в Криму:

– телефоном: +38 050 140 25 65  (в робочі дні з 10.00 до 18.00);

– Viber (лише текстові повідомлення): +38 099 793 64 18;

– e-mail: krym.priemnaya@gmail.com

– через фейсбук-сторінку

Гаряча лінія юриста приймальні в Херсоні (в робочі дні з 10.00 до 18.00) / viber: +38 066 883 11 49.

Нагадаємо, 20 березня 2020 року президента Росії Володимир Путін своїм указом заборонив іноземним громадянам та особам без громадянства мати у власності землю на практично всій території Кримського півострову.

За даними заступниці постійного представника президента в Автономній республіці Крим Таміли Ташевої, близько 3 тисяч кримчан відмовились отримувати російський паспорт. Кримчани без російського паспорта сприймаються Росією як іноземці. Окупанти озвучили точну кількість земельних ділянок, які належать українцям та громадянам інших держав. 

У представництві президента в Автономній республіці Крим підписаний Путіним указ назвали порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення та закликали кримчан, в яких окупаційна влада відбиратиме власність, звертатись до Прокуратури АРК (zvern01@ark.gp.gov.ua).

Правозахисники Регіонального центру з прав людини закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують такий воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter