“Відчуження землі”: Окупанти озвучили, скільки земельних ділянок у Криму належать українцям та громадянам інших держав

Дата: 14 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Понад 11,5 тис. земельних ділянок у Криму та Севастополі належать українцям та громадянам, зокрема, Німеччини й Австралії, яким президент Росії заборонив бути власниками землі на більшій частині півострова. 

Про це повідомив очільник формування, що називає себе “Державним комітетом з державної реєстрації та кадастру Республіки Крим” Олександр Спиридонов, слова якого наводяться на сайті відомства.

20 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ, що забороняє іноземним громадянам, особам без громадянства, а також іноземним компаніям володіти земельними ділянками на більшій частині території Криму та Севастополя. До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 із 25 муніципальних утворень Криму, зокрема Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також вісім із 12 муніципалітетів Севастополя.

Заборона на володіння землею не поширюється на Сімферополь, Джанкой, Красноперекопськ, Білогірський, Красногвардійський і Первомайський райони.

За словами Спиридонова, в Єдиному державному реєстрі нерухомості є відомості про 11 572 ділянки в Криму, які перебувають у власності іноземних громадян. Вони підпадають під заборону, оскільки розташовані на прикордонних територіях, на які поширюється президентський указ.

“Примітно, що така велика цифра – це тільки ті ділянки, які наразі вже оформлено відповідно до російського законодавства”, сказав Спиридонов.

Серед власників землі в Криму є громадяни 55 країн. Під заборону на володіння підпадають:

  • 9,75 тис. земельних ділянок, що належать українцям;
  • 430 ділянок, що належать білорусам;
  • 303 громадянам Німеччини;
  • 235 громадянам Казахстану.

Власниками землі в Криму також є громадяни та юридичні особи Ізраїлю, Литви, Австралії, Сирії, В’єтнаму, ОАЕ, Саудівської Аравії.

Після дій російського президента Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що надаватиме правову допомогу громадянам України, у яких окупаційна влада відчужуватиме землю. Вони також пояснили, чому указ незаконний та окреслили його наслідки. 

У Представництві президента в Автономній Республіці Крим указ Путіна назвали порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення та просять кримчан, у яких окупаційна влада відбиратиме власність, звертатися до Прокуратури АРК на електронну адресу: zvern01@ark.gp.gov.ua.

Правозахисники Регіонального центру з прав людини закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують такий воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Напередодні народний депутат Верховної Ради від фракції “Слуга народу” Віталій Безгін попросив владу України відреагувати на заборону Росії володіти землею в Криму іноземцям. За його словами, це обмежило в правах тих кримчан, які відмовилися отримати російський паспорт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter