Прокуратура АРК розслідує дію земельного указу Путіна в Криму як воєнний злочин

Дата: 15 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує кримінальне провадження за фактом “широкомасштабного привласнення державної та приватної власності” в Криму, що є “серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також воєнним злочином відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду”.

Про це повідомляє “Крим.Реалії“. 

“Дії та рішення Росії як держави-окупанта продовжують призводити до систематичних майнових утисків на окупованій території півострова. Указ президента від 20.03.2020 №201 слугує яскравим прикладом і, як наслідок, призводить до безпідставного позбавлення права власності громадян України на земельні ділянки в Криму”, – йдеться в повідомленні.

Напередодні так званий “Держкомрегістр Криму” повідомив, що 9 747 земельних ділянок на “прикордонних територіях Росії” належать громадянам України. Також формування назвало серед власників земельних ділянок на півострові громадян 55 країн, зокрема Німеччини, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Молдови та Узбекистану.  

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) детально пояснила, чому указ незаконний, та окреслила його наслідки. Документ зобов’язує таких власників продати землі росіянам, російським компаніям, або їх може викупити Росія.  При цьому, як відомо, окупаційна влада Росії неправомірно визначає як іноземців громадян України, які живуть або володіють майном у Криму, але не отримали незаконний паспорт Росії.

У коментарі виданню ZMINA перша заступниця постійного представника президента України в АРК Дар’я Свиридова назвала підписання земельного указу “черговим порушенням з боку окупантів норм міжнародного гуманітарного права та прав людини”.  За її словами, такий крок Росії може порушувати статтю 1 Протоколу 1 Європейської конвенції з прав людини про право мирно володіти своїм майном.

Дар’я Свиридова радить громадянам України та іноземцям, які до окупації півострова придбали земельну ділянку, звертатися до українських правоохоронних органів, зокрема на електронну адресу: zvern01@ark.gp.gov.ua. Наразі, за її словами, вони документують та розслідують факти такого незаконного відчуження земельних ділянок.  

Окрім цього, українці та іноземці можуть самостійно проходити процедуру звернення до Європейського суду з прав людини, дотримавшись усіх вимог цього суду. 

Громадська приймальня УГСПЛ в Криму заявила про готовність надавати консультації та правову допомогу таким громадянам України.  

Окрім цього, правозахисники Регіонального центру з прав людини закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують такий воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі.

“Усі такі факти обов’язково стануть предметом розгляду в МКС, адже будь-яка незаконна експропріація майна може бути складом воєнного злочину. У цьому разі буде також надана оцінка в тому числі окремих посадових осіб Російської Федерації, які ухвалювали ці рішення”, – наголосила перша заступниця постійного представника президента України в АРК.

Дар’я Свиридова

Як відомо, голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров вважає, що указ Путіна з приводу права власності на землю в анексованому Криму стане “черговою катастрофою” для кримськотатарського народу.

Напередодні народний депутат Верховної Ради від фракції “Слуга народу” Віталій Безгін попросив владу України відреагувати на заборону Росії володіти землею в Криму іноземцям. За його словами, це обмежило в правах тих кримчан, які відмовилися отримати російський паспорт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter