Поміщення арештованого політв’язня Асана Ахтемова на карантин ускладнить фіксацію слідів тортур – захисник

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Перебування на карантині арештованого в Криму Асана Ахтемова, якого російське слідство підозрює в “диверсії на газопроводі” під Сімферополем, може ускладнити проведення його медичного огляду, яким мають бути зафіксовані факти застосування до нього тортур, вважає адвокат Айдер Азаматов.

Про це він сказав “Крим.Реалії“.

Асан Ахтемов. Фото: Кримська солідарність

Адвокат зазначив, що захист робитиме все можливе, щоб Ахтемова оглянув лікар, якому “можна довіряти”, оскільки стан здоров’я Асана вимагає обстеження. За словами адвоката, він скаржиться на біль у ділянці ребра і напади задухи. За словами Азаматова, в СІЗО медпрацівник його досі не оглянув.

Крім того, адвокат заявив, що подасть найближчим часом до “військово-слідчого комітету” заяву про злочин за фактом застосування тортур до Ахтемова.

Напередодні повідомлялося про посилення звинувачення щодо Ахтемова. До цього політв’язень розповів, що до нього співробітники ФСБ застосовували тортури. За його словами, його почали катувати струмом відразу після затримання.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter