Українська розвідка відкидає обвинувачення ФСБ у диверсії в Криму

Дата: 08 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони відкидає обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному. 

Про це виданню ZMINA заявив речник ГУР Микола Красний

“Ця інформація не відповідає дійсності. Це чергова провокація з боку Російської Федерації, що спрямована на приховування репресій проти кримськотатарського населення Криму або на пошук нових приводів та поширення й активізацій цих репресій”, – сказав речник. 

Він додав, що відомству по-людськи дуже шкода Азіза й Асана Ахтемових, які нібито зізналися на відео в злочині на замовлення ГУР. 

“Увесь цивілізований світ знає, які нелюдські тортури застосовуються в катівнях ФСБ. Ми впевнені, що щодо цих людей російські силовики застосували жорсткий пресинг, тортури, можливо погрози родинам”, – сказав Микола Красний. 

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що станом на 12-ту годину 8 вересня російські силовики проводять обшук у помешканні Асана Ахтемова в Левадках, де він жив. Наразі в будинку нікого з членів родини немає. 

 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових.

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що Наріману Джелялу вдалося коротко поспілкуватись із Асаном Ахтемовим у будівлі ФСБ. На питання Джеляла, чи його били, Ахтемов ствердно кивнув головою. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, Канада та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter