ФСБ звинуватила українську розвідку та Меджліс у диверсії із залученням Джеляла й Ахтемових (доповнено)

Дата: 07 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

ФСБ 7 вересня звинуватила Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджліс кримськотатарського народу в організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в населеному пункті Перевальне окупованому Криму 23 серпня.

Про це повідомляє пресслужба окупаційного відомства. 

У ФСБ кажуть, що в межах розслідування заарештовано трьох підозрюваних, а виконавцям українська сторона нібито обіцяла близько 2 тисяч доларів і Приблизно 54 тисячі гривень.

“Під час проведених оперативно-розшукових заходів і слідчих дій встановлено, що диверсію організував територіальний підрозділ ГУР Міноборони України в Херсоні – так звана оперативна служба “Таврія” за участю забороненої в Росії організації “Меджліс кримськотатарського народу”, – цитують заяву ФСБ російські ЗМІ.

Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових.

ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Водночас правозахисна організація Amnesty International закликала Росію негайно припинити репресії проти кримських татар у Криму у зв’язку з новими обшуками, затриманнями та арештами на півострові​.

“Фактичне викрадення Нарімана Джеляла та інших членів кримськотатарської громади російськими силовиками, умови їхнього утримання під вартою, які можна прирівняти до тортур, і поводження, що принижує людську гідність, перешкоджання доступу адвокатам – усе це не залишає місця для сумнівів у тому, що ми маємо справу з черговою фабрикацією кримінального обвинувачення”, – заявила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

В Amnesty International переконані, що “єдина мета кримінального переслідування Джеляла – змусити його замовкнути” й припинити незалежну громадську діяльність на території окупованого Криму.

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі п’ятьох громадян України в Криму як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (“порушення законів і звичаїв війни”).

Як відомо, незаконне ув’язнення людей, застосування до них тортур і нелюдського поводження прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни і є воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter