Політв’язень Асан Ахтемов розповів, як ФСБ його катувала задля зізнань у підриві газової труби в Криму

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Один з арештованих ФСБ кримських татар Асан Ахтемов розповів про тортури в перші дні його затримання в тимчасово окупованому Криму. Адвокат Айдер Азаматов потрапив до Асана Ахтемова в СІЗО лише 13 вересня. Увесь цей час окупаційне слідство та адвокат за призначенням чинили спротив у доступі до кримського татарина.

Свідчення Ахтемова, які записав Айдер Азаматов, оприлюднило видання “Ґрати“. 

Асан Ахтемов

Чоловік повідомив, що 3 вересня 2021 року орієнтовно о 23:30 його забрали з дому десятеро озброєних силовиків у масках. Коли вони його супроводжували, звинуватили в тому, що він нібито зґвалтував якусь дівчину. 

За свідченнями громадянина України, його привезли до невідомої будівлі й спустили, як він припускає, у підвальне приміщення. Увесь цей час він був у масці, у якій нічого не бачив. 

“Завели в кімнату, посадили на стілець обличчям до спинки стільця, ноги прив’язали до ніжок стільця скотчем, руки теж прив’язали скотчем до спинки. Коли мене вели, з боку цих людей на мою адресу постійно надходили погрози, що мені підкинуть зброю і наркотики, говорили, що моя дружина красива, і натякали на те, що теж можуть заподіяти їй шкоду”, – розповів Асан Ахтемов.

Після того як його посадили на стілець і зв’язали, за словами Ахтемова, на вуха йому повісили оголені дроти, через які пустили струм.

“За часом це тривало секунд 10. І так близько шести-семи разів. Після чого розряди струму пускали потроху, одночасно розмовляючи зі мною. Коли пускали струм, мене постійно смикало. Після цього я погодився з усім, що ці люди мені говорили. А говорили вони про те, що я підірвав газову трубу в Перевальному, що мій брат Азіз Ахтемов усе вже розповів, що їм усе відомо, як ми це зробили, на якій машині й інші деталі. Погрожували мені тим, що я більше не вийду з цього місця”, – повідомив Ахтемов і додав, що після погроз і тортур він сказав їм, що погодиться з усім, що вони йому скажуть.

Після цього його підняли нагору, посадили на лавку, знову погрожували й він відчув сильний удар у ділянку шиї – в потилицю.

“Потім зняли маску. Прийшла людина, яка назвалася доктором, але була у військовій формі. Цей чоловік сказав мені, щоб я говорив усе як було. Мабуть, я сказав не те, що їм потрібно, після чого мені знову опустили на очі маску й один раз ударили в ділянку шиї. Потім мене підняли, взяли під руки й повели знову вниз, напевно в підвал. Знову посадили на стілець, повісили на вуха дроти. Я думав, що знову битимуть струмом, злякався за своє життя і сказав, що зроблю все, що їм потрібно”, – переповів чоловік.

Коли з нього зняли маску, то він побачив відеокамеру. Людина, яка називала себе доктором, сказала Асанову, що зараз увімкнуть камеру і він повинен буде розповісти все як потрібно або з ним більше ніхто не говоритиме, що в нього є останній шанс.

“Крім цього “доктора” в приміщенні були три людини у військовій формі й у масках, сиділа дівчина у військовій формі. Я побачив тільки її очі, оскільки вона була в масці. Вони кудись поспішали й говорили, що в мене є дві години. Я сказав на камеру все, що вони хотіли. Мені знову наділи маску і почали виводити з підвалу. В той момент я думав, що мене ведуть розстрілювати, оскільки ці люди постійно говорили, що добре стріляють, що я зараз побіжу, вони мене застрелять і скажуть, що це зроблено під час спроби втечі”, – додав він.

Як повідомив адвокат Айдер Азаматов, до свого підзахисного від потрапив лише з третьої спроби аж 13 вересня. В СІЗО Сімферополя він підписав з ним з ним угоду на його захист і отримав від нього особисто заяву про відмову від раніше призначеного адвоката. Захисник також отримав від нього дозвіл на отримання відомостей, що становлять лікарську таємницю.

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар. 

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що Наріману Джелялу вдалося коротко поспілкуватись із Асаном Ахтемовим у будівлі ФСБ. На питання Джеляла, чи його били, Ахтемов ствердно кивнув. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter