Поліція не бачить звʼязку між погрозами Ніколову та стеженням за командою Bihus.Info

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Нацполіції заявили, що не вважають пов’язаними між собою злочин щодо журналіста Юрія Ніколова та прослуховування команди розслідувачів Bihus.Info. Водночас правоохоронці обіцяють об’єктивно розслідувати обидва випадки й установити, чи відбувалися вони на чиєсь замовлення і чи причетні до цього правоохоронці.

Про це заявив перший заступник глави Нацполіції Максим Цуцкірідзе в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

“Чи повʼязаний цей злочин щодо Ніколова зі стеженням за командою Бігуса? Я не бачу зв’язку: способи злочинів різні, мотиви різні. Частина команди Bihus.Info не є журналістами, але водночас їхні права були порушені”, – сказав перший заступник глави Нацполіції.

Він зазначив, що в справі погроз Ніколову слідчі вже встановили причетних і зараз розглядають питання їхнього мотиву. Наразі перед поліцією та прокуратурою стоїть завдання встановити, що саме спонукало цих людей вчинити такі дії, чи був цей злочин замовним і пов’язаним із журналістською діяльністю, зазначив Цуцкірідзе.

“Результати розслідування будуть – про них я обов’язково проінформую. Прямо зараз, до повідомлення про підозру, не можу говорити, що та чи інша людина є потенційним злочинцем”, – підкреслив представник поліції.

Коментуючи версію про те, що до стеження за командою Bihus.Info можуть бути причетні самі правоохоронці, Цуцкірідзе зазначив, що на цьому етапі розслідування підстав для подібних тверджень немає.

“Насправді це не так складно встановити. Своїм розслідуванням ми й відповімо на це питання”, – підсумував він.

Раніше ZMINA писала, що через стурбованість щодо зменшення свободи преси в Україні посли країн Великої сімки (G7) зустрілися з відомими українськими медійниками.

Українська медіаспільнота поскаржилася на систематичний тиск після серії кампаній дискредитації незалежних журналістів, які часто підтримувались анонімними провладними телеграм-каналами. Журналісти закликали встановити винних і притягнути їх до відповідальності.

Нагадаємо, що 16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, пройдуть тести на вживання наркотиків. 

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій. 

Згодом Бігус оприлюднив ще одне відео, де стверджував, що за командою проєкту стежили близько року.

Ще раніше про тиск із боку невідомих заявив журналіст-розслідувач, головред видання “Наші гроші” Юрій Ніколов.

Увечері 14 січня до квартири Ніколова прийшли невідомі, які намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів. Також вони залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста “зрадником”.

Через 15 хвилин після нападу телеграм-канал “Карточний офіс” оприлюднив інформацію, де стверджувалося, що невідомі, які влаштували провокацію, нібито військові, які приїхали з нуля на ротацію, щоб “передати повістку журналісту”.

Також провокативні пости про Ніколова опублікували ще два телеграм-канали – “Вертикаль” і “Джокер”. У повідомленні останнього напад на квартиру журналіста пов’язали з його критичними висловлюваннями про президента.

За фактом погроз і провокацій “Репортери без кордонів” закликали Міністерство внутрішніх справ України провести прозоре розслідування цих подій і знайти злочинців.

А 17 січня журналістська спільнота “Медіарух” заявила про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликала президента України Володимира Зеленського, правоохоронні органи та громадянське суспільство відреагувати на це.

Читайте також: Атаки на Bihus.Info та інших журналістів: чому згадують Януковича і як не зганьбитися владі сьогодні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter