Невідомі прослуховували журналістів Bihus.Info та виклали записи після їхнього розслідування про Офіс президента

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Невідомі прослуховували журналістів проєкту Bihus.Info та виклали відповідні записи після того, як розслідувачі випустили матеріал про медіазвіти для українських посадовців, у яких будь-яку критику чинної влади приписують опозиції. Журналісти розглядають можливість звернення до правоохоронців із заявою про стеження. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій. Як показують соціологічні дослідження, проведені вже під час великої війни, більшість українців вважає важливим критикувати хибні рішення влади. 

Вже наступного дня після публікації розслідування на сайті “Народна правда” опублікували аудіо прослуховування та відео спостереження за членами проєкту. Невідомі автори наголошували, що в ролику показано, як члени команди домовляються про купівлю наркотичних речовин та вживають їх. 

“Вони спеціально виїхали в заміський комплекс за Києвом, бо, як і герої своїх сюжетів, хотіли лишитися непоміченими. Але наші джерела надали відео їх справжніх дорослих розваг. Цікаво, як відреагують на це самі журналісти, які так люблять слідкувати за іншими та робити із себе “святих і принципових”, але  забувають про свої наркогрішки?” – йшлось у публікації. 

У відповідь на це керівник проєкту Денис Бігус записав ролик, у якому підтвердив, що показані події трапилися під час новорічного корпоративу команди в заміському комплексі на Київщині. Журналіст наголосив, що не може бути відповідальним за дорослих людей, та пообіцяв ухвалити кадрові рішення. 

“Але, по-перше, їм прослуховували телефони, де вони обговорюють, що їм треба купити, бо вони без цього корпоратив “не вивезуть”. По-друге, у будиночку, де вони жили, встановили камеру і зняли процес вживання”, – звернув увагу Бігус. 

У коментарі “Громадському” редактор Bihus.Info Максим Опанасенко зауважив, що співробітників проєкту прослуховували, а також стежили за ними щонайменше декілька місяців.

Станом на зараз ми не маємо доказів і не можемо сказати, що за цим стоїть, умовно кажучи, підпорядкована Офісу президента чи ще комусь людина… Ми не можемо виключати, що це в тому числі спроба тиску через подібне переслідування”, – говорить він. 

Журналісти не відкидають того, що звернуться до правоохоронців із заявою про стеження, а також самостійно працюватимуть над зʼясуванням, хто за ними стежив. 

На ситуацію відреагував народний депутат, голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. У дописі на фейсбуку він наголосив, що посвідчення журналіста, прокурора чи депутата не є і не може бути підставою для жодного порушення закону.

“Але прихована зйомка, злив відео і тиск на медіа також неприпустимі. Упродовж цього тижня ми вже дізналися про два випадки атак на медійників – спершу несподіваний візит людей у формі до Юрія Ніколова, тепер цілеспрямована робота проти Bihus.info. Очікую, що правоохоронні органи відреагують на це свавілля щодо ЗМІ. Необхідно з’ясувати, хто і з якою ціллю шпигував та завдяки кому матеріали потрапили в публічний доступ”, – написав Юрчишин.

Нагадаємо, що українці називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, втім протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Викривачів розкрадань часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter