Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу відреагувати на це

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Журналістська спільнота “Медіарух” заявила про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликала президента України Володимира Зеленського, правоохоронні органи та громадянське суспільство відреагувати на це.

Заяву медійників оприлюднило видання ZMINA.

Джерело: clipartmag.com

За останні кілька днів стались атаки на журналіста проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, видання Bihus.Info, а до того – на “Детектор медіа”, “Українську правду”, NV, “Цензор”, “Бабель”, “Ліга.net”. Окрім провокацій і спроб дискредитації, за журналістами стежать, прослуховують їхні телефонні розмови, порушують права на приватне життя – і все це з метою тиску на незалежні медіа, наголошується в заяві. 

Анонімні телеграм-канали, які публічно декларують, що працюють на владу, та сайти-сміттярки системно переслідують незалежні медіа та журналістів-розслідувачів, влаштовуючи їм провокації в реальному житті. Українських незалежних журналістів намагаються виставити “ворогами народу”, російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу, заявили в Медіарусі. 

На переконання журналістської спільноти, всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів, оскільки завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави. 

Медіарух закликав правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та оперативно встановити й притягнути до відповідальності причетних до організації переслідувань і атак на незалежних журналістів. 

“Захистити свободу слова і припинити провокації проти журналістів – в інтересах керівництва держави, адже анонімні телеграм-канали, ймовірно причетні до організації цих провокацій, прямо називають їх помстою за критику влади, зокрема президента”, – уточнили в заяві.

Водночас журналісти закликали відреагувати на ситуацію міжнародних партнерів України й представників громадянського суспільства. 

Заява Медіаруху відкрита для підписання. Надсилайте листи із зазначенням у темі “Підпис під заявою” на адресу: info@detector.media.

Нагадаємо, що професійну спільноту “Медіарух” започаткували 5 лютого 2019 року. Вона об’єднує журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала українських правоохоронців знайти тих, хто влаштував провокацію біля квартири журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора видання “Наші гроші” Юрія Ніколова, а також погрожував йому в інтернеті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter