“Репортери без кордонів” закликали українську владу знайти тих, хто погрожував журналісту Ніколову

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала українських правоохоронців знайти тих, хто влаштував провокацію біля квартири журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора видання “Наші гроші” Юрія Ніколова, а також погрожував йому в інтернеті.

Про це йдеться в дописі RSF у соцмережі Х.

Юрій Ніколов. Фото із соцмереж

Увечері 14 січня до квартири Ніколова прийшли невідомі, які намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів. Також вони залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста “зрадником”.

Через 15 хвилин після нападу телеграм-канал “Карточний офіс” оприлюднив інформацію, де стверджувалося, що невідомі, які влаштували провокацію, нібито військові, які приїхали з нуля на ротацію, щоб “передати повістку журналісту”.

Також провокативні пости про Ніколова опублікували ще два телеграм-канали – “Вертикаль” і “Джокер”. У повідомленні останнього напад на квартиру журналіста пов’язали з його критичними висловлюваннями про президента Володимир Зеленського.

За фактом погроз і провокацій “Репортери без кордонів” закликали Міністерство внутрішніх справ України провести прозоре розслідування цих подій і знайти злочинців.

Юрій Ніколов – автор резонансного розслідування, яке українцям відоме під назвою “яйця по 17”. Із 2010 року у виданні “Наші гроші” він пише про корупційні схеми в державних закупівлях. Зокрема, про розкрадання державних коштів на “Великому будівництві”, в “Енергоатомі” та інших структурах.

2023 року він став лауреатом німецько-норвезької премії Free Media Awards у сфері свободи медіа разом з головною редакторкою “Української правди” Севгіль Мусаєвою, а також отримав премію від шведського фонду Stiftelsen Svenska Dagbladet за своє розслідування про закупівлі для ЗСУ. 

Вже під час повномасштабного вторгнення Ніколов заявляв, що завдяки розголосу після журналістського розслідування про закупівлю для Збройних сил України харчових продуктів за завищеною ціною для держбюджету вдалося зекономити від 6 до 8 мільярдів гривень.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на Херсонщині поліція відкрила кримінальне провадження за фактом погроз каховському журналісту Олегу Батурину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter