“Золоті яйця” для ЗСУ: журналіст Юрій Ніколов заявив, що завдяки розслідуванню для держбюджету вдалося зекономити від 6 до 8 мільярдів гривень

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Завдяки розголосу після журналістського розслідування про закупівлю для Збройних сил України продуктів харчування за завищеною ціною для держбюджету вдалось зекономити від 6 до 8 мільярдів гривень.

Про це заявив автор розслідування, журналіст, засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов в інтерв’ю “Громадському радіо”.

Джерело: Міністерство оборони України

Він сказав, що пам’ятає не дуже багато журналістських розслідувань в історії України, коли вдавалося б зекономити стільки грошей.

“У нас таке було тільки за часів Януковича, коли ми врятували 5 млрд грн від розпилу”, — уточнив журналіст.

Водночас він повідомив, що ціни, за якими Міноборони закуповує для армії продукти харчування, знизили, але не до ринкового рівня, констатує Ніколов. За його словами, це означає потенційну можливість для економії приблизно такої ж суми.

На переконання Ніколова, журналісти свою місію в цій ситуації вже виконали, тепер свою роботу мають виконати чиновники і народні депутати, які зараз займаються зміною законів, нормативних документів для того, щоб процес закупівель Міноборони “перестав бути таким корупціогенним”.

“А детективи НАБУ мають кваліфікувати дії та роль всіх учасників цієї історії не тільки 2023 року, а й 2022-го”, — наголосив Ніколов.

Нагадаємо, що правоохоронці викрили й окрему схему розкрадання в понад 100 мільйонів гривень на харчуванні військових. У цьому провадженні підозри отримали двоє керівників підприємств, залучених до оборудок. 

Першим про корупцію в Міноборони розповів журналіст Юрій Ніколов, але слідчі переконують, що розслідували можливі зловживання ще до оприлюднення інформації в ЗМІ.

У Міноборони звинувачення спочатку називали “необґрунтованими та безпідставними” та навіть просили есбівців розслідували “поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період”.  

Підозрюваних у корупції посадовців суд відправив під варту із заставами в 40 та 400 мільйонів гривень

На тлі корупційного скандалу в Міноборони заявили про антикорупційну раду при відомстві. До робочої групи з її створення ввійшли активісти-антикорупціонери та журналісти-розслідувачі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter