Підозрюваних у корупції посадовців Міноборони відправили під варту із заставами в 40 та 400 мільйонів гривень

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Колишнього заступника міністра оборони та керівника департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів міністерства, яким закидають корупцію, відправили під варту із заставами в 400 та 40 мільйонів гривень відповідно. 

Про це розповів генеральний прокурор Андрій Костін

Результати експертизи бронежилетів, які закупили в межах корупційної схеми для українських військових. Фото: СБУ

Повідомляючи про запобіжні заходи посадовцям, Костін порівняв корупцію серед українських управлінців зі сміттям та пилом у домі. 

Україна – це наш дім. Якщо ми хочемо тримати його в чистоті, нам потрібно регулярно робити прибирання”, – продовжив він аналогію.

Щодо підозрюваного керівника департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, то спочатку його відправили під варту із заставою, сума якої не задовольнила прокурорів. 

Сигнал для всіх чиновників один: повернення до минулих часів не буде. Україна йде європейським шляхом і з нього не зверне”, – додав Костін.

Вручення підозр посадовцям Міноборони відбувалося після того, як про корупцію розповів журналіст “Дзеркала тижня” Юрій Ніколов. Правоохоронці переконують, що розслідували можливі зловживання ще до оприлюднення інформації в ЗМІ.

Невдовзі після цього у відставку подав заступник очільника відомства В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. У міністерстві, підтримавши звільнення Шаповалова, водночас казали, що “озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними”. 

Гроші, знайдені під час обшуку в керівників підприємств, залучених до схеми з постачанням харчів для військових. Фото: СБУ
Гроші, знайдені під час обшуку в керівників підприємств, залучених до схеми з постачанням харчів для військових. Фото: СБУ

“Заява В’ячеслава Шаповалова про звільнення є достойним вчинком у традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла”, – радили у відомстві сприймати відставку посадовця, ймовірно причетного до завдавання збитків бюджету в мільярд гривень. 

Після публікації тексту журналіста Ніколова Міноборони звернулося й до СБУ, щоб там розслідували “поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період”. 

Нагадаємо, що на початку поточного року уряд до кінця дії воєнного стану скасував аукціони в системі Prozorro, бо всі учасники торгів ніби не могли отримати рівний доступ через російські обстріли енергосистеми та відсутність світла. Тепер у Кабміні кажуть, що працюють над створенням окремого розділу Prozorro для закупівель армії. 

У Міноборони після корупційного скандалу пообіцяли створити громадську антикорупційну раду. 

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter