Звільнений заступник міністра оборони міг стояти за купівлею дорогих харчів та неякісних речей на мільярд гривень

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань повідомили нещодавно звільненому заступнику міністра оборони. Слідчі кажуть, що він серед іншого лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами. 

Про це розповіли в ДБР.

Сума, на яку закупили неякісних бронежилетів, касок, одягу та речей, а також харчів за завищеними цінами, сягнула одного мільярда гривень. 

“Посадовець не тільки знав про факти постачання неякісної продукції, а й здійснював тиск на підлеглих для прийняття неякісної продукції на військові склади та організацію повторних проведень лабораторних випробувань бронепластин, які не витримали первинних випробувань… він ігнорував звернення Командування Сил логістики ЗСУ стосовно необхідності забезпечення належного приймального контролю за якістю продукції”, – вважають детективи. 

У межах провадження проводять майже два десятки обшуків за різними адресами та вже, за словами правоохоронців, вилучили великі суми готівки й “багато іншого, що може слугувати доказами по справі”. Слідство в справі триває. 

Імені підозрюваного заступника міністра оборони не називають, однак на початку поточного року у відставку подав заступник очільника відомства В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Зробив він це після того, як журналіст “Дзеркала тижня” Юрій Ніколов опублікував розслідування про корупцію в Міноборони. 

У міністерстві, підтримавши звільнення заступника міністра, водночас казали, що “озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними”. 

“Заява В’ячеслава Шаповалова про звільнення є достойним вчинком в традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла”, – радили сприймати відставку посадовця в Міноборони. 

Після публікації тексту Ніколова Міноборони звернулося до СБУ, щоб там розслідували “поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період”. Утім, факт наявності зловживань із закупівлями підтвердили згодом у НАБУ. 

Нагадаємо, що посадовця Міноборони викрили на закупівлі неякісних бронежилетів на понад 100 мільйонів гривень. 

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter